Gipszezés
(borászat), D.-Franciaországban, Spanyolországban, Olasz- és
Görögországban már a régi rómaiak idejében szokásban volt a vörös borok
cefréjét gipszporral (1/4-2 kg. egy hektoliterre) behinteni, mely állítólag a
bor szinét élénkebbé teszi s a bor gyorsabb derülését okozza. Ez azonban inkább
csak begyökeresedett régi rossz szokás, mert ezen látszólagos előnyökkel
szemközt áll azon hátrány, hogy a gipsz a mustban levő borkővel cserebomlást
szenvedvén, káliumbiszulfát keletkezik, mely a borban oldva marad, annak hamu-
és kénsav-tartalmát gyakran oly mértékben emeli, hogy az literenként 10 grammra
emelkedhet. A G. ezért nemcsak felesleges, de káros is, a francia kormány
kezdeményezésére a legtöbb országban elhatározták, hogy az olyan bort, mely
literenkint 2 gramm káliumszulfátnál többet tartalmaz, a vevő átvenni nem
köteles az ilyen borokat a vámhivatalok visszautasítják.
A G. a heréseken, de az istállókban és trágyatelepeken is
eszközöltetik az ammonium megkötésére.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|