Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Girardet... ----

Magyar Magyar Német Német
Girardet... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Girardet

(ejtsd: zsirardé), 1. Ábrahám, svájci rézmetsző, szül. Locleban (Íneuchatel kanton) 1764., megh. Párisban 1823 jan. 2. Nagyon szabatos rézmetszeteket készített. Ilyenek: Krisztus szine-változása, Rafaeltől; A szabin nők elrablása, Poussintól; Titus és Vespasianus császárok diadala; Giulio Romanótól; A holt Krisztus, Andre del Sartótól stb.

2. G. Károly, svájci festő, az előbbinek unokaöccse, szül. Locleban 1810 máj. 13., megh. Neuchatelben 1871 ápr. 24. Cogniet tanítványa; sokat utazott Svájcban, Német-, Olasz-, Spanyol- és Törökországban, Algeriában és Egyiptomban. Genreképeket és történeti képeket festett. Legismeretesebb festménye: Katolikus katonák és szerzetesek meglepnek protestánsokat ájtatosságuk közben (1842, Locle). Illusztrációkat készített Ariosto diszkiadásához és a Thiers-féle Histoire du Consulat et de l"Empire-hoz.

3. G. Eduárd, francia festő és rézmetsző, az előbbinek öccse, szül. Neuchatelben 1819 jul. 21., meghalt Versaillesban 1880 márc. 5. Eleinte rézmetsző és munkatársa volt a Les galeries historiques de Versailles c. nagy munkának és néhány metszetet készített Delaroche meg Cérôme festményei nyomán. Utóbb a svájci, különösen a berni felföldön lakó nép életét tanulmányozta és sok, éles megfigyelésü finom genreképen ábrázolta. Ilyenek: A sebesült kutya, A gyermek halála, A biblia olvasása, Az asztali ima, A nagyanya elbeszélése, Atyai áldás, Országos vásár Bernben és az Árverés.

4.G. Pál, francia rézmetsző, az előbbiek öccse, szül. Neuchatelben 1821 márc. 8., megh. Párisban 1893 febr. Nevezetesebb rézmetszeteit Vernet Horace, Delaroche Brion, Kanus, Vautier, stb. után készítette (p. A szemfényvesztő, Aranylakodalom, mindkettő Knaus után).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is