Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Glaukoma... ----

Magyar Magyar Német Német
Glaukoma... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Glaukoma

(gör.) zöld hályog, igen veszedelmes szembaj, melynek kiséretében a pupillából zöldes fény tükrözik. Tulajdonképeni oka még nincs teljesen kidarítve, de okvetetlen a szem tápláló készülékében kell az okának lenni, amennyiben fő jelensége a szemteke megkeményedése, tartalmának megszaporodása. Fiatal korban ritka s közellátó szemet is ritkán ér; a meglett koru v. öregebb emberek s kivált asszonyok baja, főképen hipermetrópiás, messzelátó szemeket ér. Heves fölindulás és álmatlanság lehet az előidéző alkalma. A megkeményedésre hajlandó szemen atropin v. kokain becsöppentésére is támadhat zöld hályog. Négyféle formáját szokás megkülönböztetni.

1. Legkevesebb jelenség kiséri a hevenyés vagy akut gyuladásos G.-t Az ember szivárványos köröket lát az égő láng körül, nem lát jól az addig jó szemüvegével, feszülést érez szemében s egyszerre csak heves fejfájást kap, a beteg oly rosszul érezheti magát, hogy hányás erőltetheti; mindez az orvost is tévedésbe ejtheti a baj természete iránt, ha nem vizsgálja meg a betegnek a szemét, melynek állapotát csak kiséri a fejfájás és rosszullét. Tulajdonképpen a betegnek a szemében van a fájás, egyszersmind a szemhéja püffedt, dagadt, a szem fehérje vérágas, sőt hurkaszerüen megdagadhat a kötőhártyája, szaruhártyája bágyadt fényü, mintha meg volna szurkálva, a szemebogara nagyon kitágult, a világosság felé fordítva nem szükül meg, belőle zavaros zöldes fény tükrözik, ha a szemet megtapintjuk, a rendesnél jóval keményebb, néha szinte olyan, mint a kő. A látás nagyon megromlik, de amikor aztán a fájdalmak ismét szünnek, a gyuladás jelei elmulnak, a látás ismét megjavul. Azonban a glaukomás támadás ujra meg ujra beáll, a látás mind rosszabb lesz, végre egy-két hét folytán teljesen megvakulhat a szem s vakságán többé segíteni nem lehet; sőt olyan heves lehet a támadás, hogy egy pár óra alatt végképen elveszhet a látás.

2. A krónikus gyuladásos zöld hályog abban különbözik az előbbi alaktól, hogy a jelenségek enyhébbek, a szem lassabban vakul meg. A látótér szükebb lesz, vagyis az a terület, melyet a szem egy nézéssel áttekinthet, mindinkább kisebb lesz. Ha a szemorvos szemtükörrel néz be a szem belsejébe, a látóidegfőn üstszerü kivájulást lát, mert a szem megkeményedése elnyomja a látóideg rostjait.

3. Az egyszerü zöld hályog annyiban még végzetesebb lehet, hogy észrevétlenül, minden gyuladásos jel nélkül fogy a látás, szükül a látótér, keményedik a szemteke, ugy hogy az egyik szem már egészen vak lehet, mire a beteg szemorvoshoz megy, aki a szem látóidegfőjén már a teljes kivájulást látja.

A zöld hályog valamelyik alakjában megvakult szem még azután sem hágy a betegnek nyugtot, az u.n. abszolut G. is meg-megujuló fájdalmakkal kinozza az embert, mig végre a szem összetöpped s megkékül. Azonban elég gyakran csak a szem teljes kivevése szabadítja meg a beteget kinjaitól. Igen fontos ennélfogva, hogy a zöld hályogot idejekorán megismerjék és meggyógyítsák. Hathatós ellenszere a pilokarpin és az ezerin szemviz, melyet óránkint csöpögtetnek a szembe. Ellenben annál hevesebbé válik a gyuladás, ha atropint csöppentenek a szembe. Mihelyt a pilokarpin hatására enyhül a szem állapota, meg kell operálni. Ugyanis Graefe Albert kitatálta, hogy a zöld hályogot a szivárványhártya csonkításával lehet gyógyítani (l. Iridektomia).

Van a zöld hályognak még egy alakja, mely más valami szembajhoz csatlakozhat.

4. Másodlagos zöld hályog képét ölti a szemtekében fejlődő daganat, mely saját növekedésével keményíti meg a szemet. Az ilyen szemet mentől előbb egészen ki kell venni, mert különben az életet támadja meg. Másodlagos glaukoma támadhat az olyan szemben, amelynek szaruhártyája forradásába a szivárványhártya belenőtt; elhárítására a szivárványhártyát ki kell a hegedésből vágni. Az elhegedt és kitágult szaruhártyáju (sztafilomás) szem szintén megkeményedhet s szükségessé teheti az ugy is vak szem kivevését. A trachoma okozta szaruhártyabaj (pannusz) kiséretében fejlődő zöld hályog ellen iridektonia a segítség. Ha szemet sérülés érvén, a szemlencse is megduzzad, szintén növeli a szem feszülését, s a glaukomát a duzzadt lencse kieresztésével kell elhárítani.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is