Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Glicerinezé... ----

Magyar Magyar Német Német
Glicerinezé... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Glicerinezés

(scheelizálás). A glicerin a természetes bornak rendes alkotó része, mely az erjedés alatt a cukorból képződik és pedig Pateur szerint 100 súlyrész cukor erjedése folytán 3,23 sulyrész glicerin keletkezik. A természetes borok 100 rész alkoholra legalább 7 rész, legfeljebb 14,4 rész, s átlagban 10 rész glicerint tartalmaznak. Az üres, fanyar és savanyu borok javítására, továbbá a mesterséges borok testesebbé tételére, néha glicerint is tesznek a borhoz, mely eljárást Scheele után scheelizálásnak nevezik. A glicerinnek a borászatban való alkalmazása tilos.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is