Glikol
(glycol), etilenglikol v. közönséges glikol, C2H4(OH)2.
A legjobban ismert a glikolok (l.o.)közt. Előállítása etilénbromidból
történhetik, amelyet káliumkarbonátoldattal fordított hütővel felszerelt
lombikban hosszu időn át főzünk. Ilyenkor G. és káliumbromid képződik, mig
széndioxyd távozik el; a kapott folyadékot erősen besürítjük és a maradékot
abszolut alkohollal vonjuk ki; az alkohol a G.-t feloldja, mig a káliumbromid
visszamarad. Ez oldatot melegítve, az alkohol elillan és tisztátalan G. marad
vissza, melyet frakcionált desztillációval megtisztíthatunk. Szintelen, sürü
édes folyadék; fs.-a 0°-on 1,128, fp.-ja 195° C., erősen lehütve megfagy.
Vizzel és alkohollal elegyíthető; éterben kevéssé oldódik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|