Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Glikol... ----

Magyar Magyar Német Német
Glikol... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Glikol

(glycol), etilenglikol v. közönséges glikol, C2H4(OH)2. A legjobban ismert a glikolok (l.o.)közt. Előállítása etilénbromidból történhetik, amelyet káliumkarbonátoldattal fordított hütővel felszerelt lombikban hosszu időn át főzünk. Ilyenkor G. és káliumbromid képződik, mig széndioxyd távozik el; a kapott folyadékot erősen besürítjük és a maradékot abszolut alkohollal vonjuk ki; az alkohol a G.-t feloldja, mig a káliumbromid visszamarad. Ez oldatot melegítve, az alkohol elillan és tisztátalan G. marad vissza, melyet frakcionált desztillációval megtisztíthatunk. Szintelen, sürü édes folyadék; fs.-a 0°-on 1,128, fp.-ja 195° C., erősen lehütve megfagy. Vizzel és alkohollal elegyíthető; éterben kevéssé oldódik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is