Glikolsav
(oxiecetsav) Organikus sav, amely a glikolsav- v. tejsav
sorozatba tartozik.
Mint képletéből látjuk, primer alkoholcsoport és
karboxilcsoport vegyületének tekintendő. Kis mennyiségben szabad állapotban az éretlen szőllőben van. Előállítása monoklórecetsavból történhetik, ha ezt soká
vizzel főzzük, a folyadékot besürítve, G. marad vissza. Szintelen,
szirupsürüségü folyadék; kénsav felett eltartva lassacskán megszilárdul
kristályos tömeggé. Vizben, borszeszben és éterben oldható. egyalju sav, a karboxilcsoport hidrogénjét fémmel helyettesítve glikolsavsók, v. glikolátok,
szénhidrogéngyökkel helyettesítve pedig G. éterei képződnek. Oxidáló anyagok a G.-at oxálsavvá alakítják; a hevítéskor elbomlik és trioximetilén keletkezik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|