Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Globulinok... ----

Magyar Magyar Német Német
Globulinok... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Globulinok

fehérjenemü testek, melyek a többi fehérjéktől az által különböznek, hogy vizben oldhatatlanok. Feloldódnak, mihelyt kevés konyhasó, kénsavas magnézium vagy más közömbös sók a vizben oldva vannak. Kiválnak ez oldataikból hevítéskor, felesleges mennyiségben viz hozzáadására, v. ha oldalaikat sókkal telítjük. Hig savak, alkáliak oldják ugyan a G.-t, de át is alakítják őket acid-, illetőleg alkalialbumináttá. Ide tartoznak a tojássárgából nyerhető citellin, a szemlencséből előállítható krisztallin, az izmokban található Mioszin és muszkulin, valamint a vér nedvében előforduló szerumglobulin és fibrinogen.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is