Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gomba mushroom
gomba alakú... mushroom
gomba módra... to mushroom...
gombaféle fungus
gombás fungous
gombaszerű fungous
gombaszerűe... to mushroom...
gombászik to mushroom...
gombaölő fungicide

Magyar Magyar Német Német
gomba Pilz (r)
gomba Schwamm (r)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

gomba

A magyar konyhaművészetben nagyon kevés gombafajta jön számításba, ezek közül a csiperke és a laskagomba a leggyakoribb. Az erdei gombák közül a kucsmagomba, a rókagomba, a vargánya a jelentős. A szarvasgomba ritka előfordulása miatt igen drága, ezért más gombákkal, illetve szavasgomba imitációkkal helyettesítik.

A gombafajták felhasználása, hidegtálak készítéséhez gondos válogatást és tisztítást igényel. Csak ép, egészséges, friss árut használjunk fel.

Tisztításnál előbb a tönkről távolítsuk el a földes idegen anyagokat, majd többször váltott hideg vízben mossuk meg.

A gombát vízben soha ne áztassuk! A friss csiperke /köznapi nyelven: sampion/ héját, csak akkor távolítsuk el, ha az barnás, foltos, ugyanis a gomba héja tartalmazza az emésztés folyamatát megkönnyítő cellulózt.

A tisztított, megmosott, lecsepegtetett gombát darbolva, szeletelve saláták, pürék, krémek készítésére használjuk

. A hideg ételek között gyakran önnálló fogásként szerepel. Ha töltve készítjük, akkor az előkészítését kéféleképpen végezhetjük. Az egyik lehetőség, hogy az előkészített gombafejet sós, citromos vízben megfőzzük.

Saját levében kihűtjük, leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük, majd ízlés szerinti töltelékkel töltjük /májkrém, tojáskrém, gombakrém/. Ügyeljünk arra, hogy a töltésnél habszák és csillagcső segítségével szép, díszesen töltsük és ne kenjük össze a gombafejet. Díszítésre mindig a töltelék jellegének megfelelő, színben és ízben hozzáillő anyagot használjunk.

A másik lehetőség, amikor a megtisztított gombafejet sóval, borssal ízesítjük és forró étolajban megsütjük, majd kihűtés után töltjük.

Tálaláskor különböző saláta alapokra tehetjük, valamint formázott zöldség és főzelékfélék is szolgálhatnak alapként. A gombafélékből készült hideg ételeket ne tároljuk, mindig csak annyit készítsünk, amennyit tálalásra szánunk.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is