Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gondolkodás... cogitation
gondolkodás... think
gondolkodás... thinking
gondolkodás... thought
gondolkodás... reflective
gondolkodás... reflectiven...
gondolkodás... cast of tho...
gondolkodás... mentality
gondolkodás... mind
gondolkodás... thinking
gondolkodás... minded

Magyar Magyar Német Német
gondolkodás... Denkvermöge...
gondolkodás... Denkart (e)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

gondolkodás

Az emberi megismerés legmagasabb foka; olyan tevékenység, amely - ismereteink felhasználásával, problémák megoldása útján - a valóság számunkra még nem ismert adataihoz, összefüggéseihez juttat bennünket. A gondolkodás tehát - ellentétben az érzéki megismeréssel - a valóság közvetett megismerése. A gondolkodás az emberiség társ. történeti gyakorlatában fejlődött ki. Ezt az tette lehetővé, hogy az ember számára a természeti és társ. jelenségek megismerése alapvető szükséglet formájában jelentkezett, nemegyszer puszta léte is a felvetődő társ. és természeti problémák helyes megoldásától függött. A gondolkodás és az állatokra jellemző érzéki megismerés között alapvető különbségek vannak.
a) Az állati megismerés az első jelzőrendszeren (a feltételes reflexek jelzőingereinek rendszerén) alapul, az ember viszont az ennél magasabb rendű második jelzőrendszerrel, a beszéddel is rendelkezik.
b) A beszéd lehetővé teszi az ember számára, hogy a dolgok közös tulajdonságait visszatükröző absztrakciókat alkosson.
c) Az érzéki megismeréssel csak az egyes tárgyakat lehet megismerni, míg a gondolkodás sajátossága, hogy valamely osztály egyes elemeinek ismeretéből tud következtetni a még nem vizsgált elemek tulajdonságaira is. Ez az általánosítás művészete.
d) A gondolkodás legfontosabb, minőségi jellemzője, hogy fel tudja tárni a jelenség lényegét és ezzel magyarázatot tud adni a dolgok miértjére (lényeg és jelenség). A gondolkodásban szerepet játszó műveletek a következők: analízis, szintézis, absztrahálás, összehasonlítás, rendszerezés, analógia, lényeg kiemelése, a tárgy több oldalú felfogása stb. A gondolati megismerésnek két fokozatát különböztetjük meg: az empirikus és teoretikus megismerést.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is