Göndörödés
a finomabb gyapju azon sajátsága, hogy ivelt, mert
csavarmentes tüszőből nő ki. Az ivek az egyes gyapjuszálon nagyon rendetlenek,
de a pászmán (l. Fürt) szabályosak. Szabályszerünek akkor nevezik a
göndörödést, midőn az ivek félkörösek, de ez, valamint a kissé magasabb ivelés
csak posztógyapjakon kivánatos, mig a fésüs gyapjakon a tágabb ivelés jobb.
Horgolt gyapju az, melynél az ivek teljes körnek felelnek meg; ez hiba, mert a
gyapju nehezen fonható, s gyakran cérnás hajlásu az olyan gyapju, melynek
göndörödése félkörnél kisebb. Sima gyapju az, mely göndörödéssel nem bir. A
göndörödés a gyapju-ismében az által válik különösen fontossá, mert a gyapju
finomsága a pászma bizonyos hosszuságán megolvasható ivek számából meg is
itélhető (lásd Electa). Göndörödési mérők azon többnyire 6-8 élü
sárgarézlemezek, melyek a gyapju finomsági fokozatainak megfelelő
csipkézettséggel vannak ellátva, s a gyapju finomságának meghatározására szolgálnak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|