Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gonorrhea... ----

Magyar Magyar Német Német
Gonorrhea... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gonorrhea

(gör. Blennorhoea, blennorrhagia, ném. Tripper, takár, kankó), A nemi szervek legelterjedtebb ragályos bántalma, mely ugy a nőnél, mint a férfinál a nemi szervek nyálkahártyáinak sajátlagos megbetegedése folytán genyes kifolyásban nyilvánul. A G.-t egy hasadógomba, a boroszlói Neisser által 1879. felfedezett és leirt Gonococcus Neisseri okozza. Ezen élősdi tkp. a diplokokkusz fajhoz tartozik, minthogy mindig párosával található. Neisser leletét 1880. Bókai Árpád hazánkfia is megerősítette. 1885. Bumnak sikerült a gonococcust mesterséges talajon tenyészteni s annak 20. nemzedékével is a női nyálkahártyán tipikus G.-t előidézni. Ezen kisérlet a tudományos mai állása szerint kétségtelenné tette, hogy a G.-t tényleg a Gonococcus Neisseri okozza.

A heveny G. rendszerint közösülés utján terjed át egyik egyénről a másikra s a fertőző közösülés után 24 órával, esetleg - bár igen ritkán - 2 hét mulva jelentkezhetik. Leggyakrabban a 2-ik vagy 3-ik napon lép fel oly módon, hogy a beteg a hugycső nyilásán önként v. a vizelés alkalmával fellépő melegséget, csiklandozást vagy égetést érez s észreveszi, hogy a hugycsőnyilás hosszabb vizelési szünet után be van tapadva. 1-2 nap mulva, tehát többnyire a közösüléstől számított 3-ik, esetleg 5-ik napon, nyákos, illetőleg tejszerü, az első hét végef elé pedig már sürü zöldes geny ürül, mely éjjel-nappal vastag cseppekben bőven ömlik a csőből. Egyszersmind kisebb-nagyobb foku bágyadtság, étvágyhiány, sőt - bár ritka esetben - láz is szokott fellépni. A hugycsőnyilás duzzadt, vörös, a csiklandozó érzés helyett nyilaló fájdalmak gyötrik a beteget, melyek főleg az éjjelenként gyakran jelentkező merevedések alkalmával a türhetetlenségig fokozódnak. A betegnek vizelés alkalmával is erősen égető fájdalmai vannak, ugy hogy kevés folyadékot vesz magához, csakhogy ritkábban vizeljen. Ha a baj nemcsak a hugycső mellső részében van, hanem a hátsó részre is elterjedt, akkor gyakori vizelési ingerek a vizelés vége felé jelentkező görcsös fájdalmakkal bántják a beteget. A második hét vége felé mindezen tünetek - kivéve a gyakori vizelési ingert és a görcsös fájdalmakat, melyek később is jelentkezhetnek - a leghevesebbek, de azután kezd a váladék higabb lenni, kevesbedni, a lob látható tünetei is fokozatosan csökkennek s a fájdalmak alábbhagynak s a 4-6-ik hét vége felé a bántalom jelenléte csak abból állapítható meg, hogy reggelenként még mindig látható egy kis csepp hig szürkés váladék, mely a bántalom 6-8-ik hetében végre szintén eltünik. Ha a beteg a bántalommal szemben követendő eljárásokat szem elől téveszti, akkor a reggelenként mutatkozó csepp (goutte militaire, utókankó) hetekig, sőt hónapokig fennállhat, minden legkisebb megerőltető járásnál, esetleg étrendi hiba folytán, vagy közösülés után ujabb fertőzés nélkül is erősebb folyással kiujulhat és évekig eltarthat (idült kankó).

Ezen általános leirástól vannak azután eltérések annyiban, hogy a tünetek a leirtaknál sokkal csekélyebbek, de néha oly hevesek is lehetnek, hogy a bántalom a szomszéd szervekre is elterjedhet, mellékherelobot, hólyaghurutot, düllőmirigylobot, a nyirkutak lobját, sőt - bár ritkán - genyedő lágyékmirigylobot is okozhat. Az elhanyagolt vagy rosszul kezelt G. következménye igen sok esetben csak évek mulva jelentkezik hugycsőszűkületek (Strictura) alakjában. A heveny G. gyógykezelésénél elsősorban csak arról kell gondoskodnunk, hogy helybelileg a lobot hideg vizes borogatások alkalmazása által enyhítsük s oly élet- és étrendet előirjunk, mely által a betegtől minden izgalmat távol tarthatunk. A beteg - eltekintve attól, hogy a közösülést nemcsak a gyógykezelés céljából, hanem további fertőzés elkerülése végett, mindaddig kerülnie kell, mig az orvos a bántalom teljes elmulását meg nem állapította, - lehetőleg keveset mozogjon s szigoru étrendet tartson be, amennyiben csak könnyen emészthető ételekkel (leves, tej, friss sültek, zöld főzelékek) táplálkozzék, szesztartalmu italoktól lehetőleg, sörtől azonban teljesen tartózkodjék. Kevés könnyü bor élvezete, ha az illető különben is élt vele, sok savanyuvizzel keverve megengedhető. A savanyuvizek közül csak azok ajánlatosak, melyek aránylag kevés szabad szénsavat tartalmaznak, p. Salvator, luhi Margit-viz. A helybeni kezelés oly oldatok befecskendéséből áll, melyek a gonococcus szaporodását meggátolják. (Zincum sulfocarbolicum 0,5 - 1%, Zincum sulfuricum 0,1 - 0,3 %, Cuorum sulfuricum 0,3?, sublimat 0,05 - 0,1?, Argentum nitricum 0,5 - 1,0? vizes oldatban). Az éjjeli fájdalmas merevedések ellen brómkálium, lupulin; a görcsös vizelési ingerek ellen lágymeleg ülőfürdők, belladonna-morphin végbélkupok alkalmazása van javalva. Mindenesetre ajánlatos ezen bántalmat szakorvos kezelésére rábizni, mert, bár sok esetben enyhe lefolyásu, elhanyagolás folytán következményi bántalmainak makacssága miatt évekig fenálló idült betegséggé fajulhat. Az idült G. gyógykezelésénél is nagyon fontos a bántalom székhelyének pontos megállapítása. Első sorban eldöntendő, vajjon a bántalom csak a mellső vagy a hátsó hugycsőrészletben van-e, vajjon a nyákhártya mirigyei vagy a nyákhártya alatti kötőszövet is meg van-e támadva, vajjon a kötőszövet tultengése folytán szükületek vannak-e jelen. Ezen kérdések eldöntésére részben a vizelet vizsgálata, részben a hugycsőnek gobos kutatóval, illetőleg hugycsőtükörrel való tüzetes és többszörös vizsgálata alapján juthatnak s a leletnek megfelelően a gyógykezelés igen változatos. Az idült G. gyógykezelése céljából végezhetünk alkalmas eszközzel hugycsőmosásokat, a bántalom helyére deponálhatunk töményebb oldatokból néhány cseppet (Ultzmann-féle vagy Guyon-féle csepegtetővel), alkalmazhatunk megfelelő eszközön, (tubus) keresztül erős oldatokkal ecseteléseket, fém- és ruggyantakutatókkal (bougie) való tágításokat, massge-t, stb. A gonorrheás endometritiszt, l. Endometritisz.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is