Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gőzfőzők... ----

Magyar Magyar Német Német
Gőzfőzők... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gőzfőzők

Ott, ahol ipari célokra, vagy fütésre gőzkazánt állítottak föl, ennek gőzét célszerüen használhatják föl nagymennyiségü étel főzésére is. A gőzzel közvetlenül vagy közvetve főzhetnek. A gőzt közvetlenül leginkább a krumpli főzésére használjuk.

A leginkább használatos szerkezetet a hengeres K vasüst alkotja, melynek D fedelét fojtóan lehet a K üst pereméhez srófokkal szorítani. A fedélre van az s rud erősítve, mely az a a a karokkal tartja a cinkezett vas drótból és az oldalos levétel céljából két részből készített kosarakat. A krumplit e kosarakba rakják s miután a fedelet leeresztették és srófjaival beszorították, beereszitk e csövön a gőzt s 15 perc alatt a krumpli megfőlt. Főzés közben keletkező kondenzviz az o csövön folyik el, p biztosító szellenytü. Midőn a krumpli megfőlt, a srófokat kioldják és a D fedelet a krumplis kosarakkal együtt kis emelő géppel felhuzzák.

A K főzőüstöt burkolja az A köpenyeg és fedi a D fedél. A kettő közti hézagba eresztik be a gőzcső, az x főcsap és az e e mellékcsapok utján a gőzt, a kondenzált viz v csövön folyik el. Az üst és a köpönyeg közé szorult levegő az n légszellentyün távolodik el, mely zárul, mihelyt a gőz a levegőt kiszorította és nyilik, ha a gőzbeömlést e csap zárásakor megszüntetjük. A gőz közvetlen felhasználására való az alsó két csőág, melynek vége a k üstbe torkollik. Tisztításkor a piszkos viz t csak kinyitása után az l csövön folyik el. Egrot francia gyáros bakokra állított forgóüstöket készít. Ujabban készítnek oly gőzfőzőket is, melyek a gőzt maguk termelik.

A gőz f csövön jut az üstök külsején látható osztócsövekbe, ezekből pedig az üstköpönyeg közti hézagba, csak az első üst C függ a kazán gőzterébe. A tüzelőanyag jobb kihasználása céljából a viz h-val jelelt Ì alaku csövekben is kanyarog. A füst az i köpenyeggel burkolt p kürtőn át száll el. Robbanás elkerülésére való az 5 m. magas nyitott l cső, melyen át a viz kilövell, mihelyt a nyomás 0,5 atmoszféránál nagyobb lesz. A kinyomott viz r csövön ismét visszafolyhat a kazánba. Közvettetlen gőzzel való főzésre szolgálnak az e csövek, n csap az üstökben levő folyadék beeresztésére való. A gőzfőző-üstöket ónozott réz- v. vaslemezből készítik. A köpenyeg jobbára vaslemez vagy öntött vas. 500 főre elég két üst 600 és 500 l.-es férővel; azonban célszerü még egy 250 l.-es üstöt felállítani. Vannak 1000 l.-es üstök is használatban, azonban 500 l.-nél nagyobb férőjü üst már nehezen kezelhető. A gőznyomás 4 atmoszféránál nagyobb ne legyen, 1 1/2 atmoszféra gőzfeszültség már elégséges. Ha 4 atmoszféránál nagyobb a kazán gőzfeszültsége, gőznyomáscsökkentőt kell az üstök gőzvezetékébe igtatni.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is