Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gőzölő smoking
gőzölő steamer

Magyar Magyar Német Német
Gőzölő... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gőzölő

A mezőgazdaságban kétféle célra használják a G.-ket és pedig a szeszgyártásnál és a takarmánykészítésnél.

A szeszgyári G.-k legelterjedtebb alakja csonka kúpalaku, ebben a szeszgyártás nyers anyaga (burgonya, tengeri stb.) cefrézés előtt meg lesz mintegy főzve, gőzölve. Ily G.-k teteje és oldala kazánpléhből készül alul hozzáerősített öntöttvas fenékrésszel. Tetején gőzállóan zárható töltőnyilása van, mely csukló körül nyitható kengyellel és csavarral zárható, vagy pedig 4 szorítócsavarral lesz leerősítve. A töltő nyilástól olalt öntöttvas ventilház van a födélre erősítve, melybe a záróventillel ellátott gőzvezető cső torkollik s ez alatt a manométer-gőzcső. A ventilház felső részén biztosító ventil ül, mig alul ahhoz köttetik a G. tetejében elhelyezett lyukgatott gőzelosztó, elletőleg gőzelvezető koszoru. Az öntött vasfenékrészben tisztító nyilás van, mely alatt, vagy öntvény oldalán rostély helyeztetik el, hogy a kifuvatásnál a teljesen szét nem főtt anyag annak élein szétroncsoltassék s nagyobb kődarabok stb. visszatartassanak.

A rostély mögött gőzbevezető cső nyilik a G.-be, mely gőzzáró ventillel a kondenzált viz leeresztésére tolózárral és a próbavételre csapppal bir. Végül a G. csúcsában kézi kerékkel mozgatható ventil ül, mely a G. és a kifuvató cső közti közlekedést nyitja vagy zárja. A takarmánykészítésre szolgáló G. célja a takarmányt előzetesen meggőzölni, hogy ezáltal egyrészt káros alkatrészei mint p. a burgonyában a solanin, vagy a romlott takarmányban a káros anyagok kilugoztassanak, másrészt, hogy a takarmány könnyebben emészthetővé váljon.

E G.-k egyik alakja a Ventzki-renszerü, vasbádoghengerből s alatta elhelyezett kis tüzhelyből. A henger alsó részén fordított tölcséralaku kalap ül, melynek csöve fent zárt, de hosszában számos lyukkal bir a gőz egyenletes elosztására. A kalap alatt a henger fenekén mintegy 4-5 cm. magas vizréteg a tüzelés következtében gőzzé válik s a gőz a tölcsér nyilásain át a hengerbe öntött takarmány közé jut, azt gőzöli. Kellő gőzölés után a hengert felbillentve, a takarmány kiönthető.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is