Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Graduale... ----

Magyar Magyar Német Német
Graduale... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Graduale

A. m. lépcsőének; r. kat. gregoriánus ének, mely- más alakban - már az első keresztény századokban is divatozott. Manapság a misében a szt. lecke és evangelium közt foglal helyet s zsoltár-részekből áll. Ez ének hajdan Responsum v. Cantus (psalmus) reponsoriusnak neveztetett, mert az előénekes intonálta s aztán a kar támogatta. Elnevezésének eredetét homály fedi. Legtöbben a lépcsőkre (gradus) osztott emelvénytől származtatják, hol az előénekes (cantor) állott. Mostani alakjában már a VI. sz.-ban uralkodott s igy valószinü hogy Nagy Gergely pápa rendszeresítette. Dallama minden egyszerüsége mellett is ünnepélyes. Ünnepnapokon a G.-t mindjárt követi az Alleluja. Az egyház szomorkodó napjaiban (nagy bőjti gyászmisék) az Alleluja elmarad és helyét a Tractus foglalja el, mely lassu, kinyujtott dallam minden responzzórium nélkül s egy vagy két énekes által előadva. A kat. rituáléban G. alatt az a könyv is értetik, mely az ünnepi mise alatt a kórus által előadandó énekeket magában foglalja, minő a Kirie, Gloria, Introitus, Offertorium stb.

Graduálénak nevezték a magyarországi reformátusok is énekeskönyveiket, aminők a reformáció első századában nagyobb számmal készültek és nyomattak (l. Geleji). V. ö. Bartalus I., A magyar egyházak szertartásos énekei a XVI. és XVII. századokban (Pest 1869). L. még Gloria és Doxologia.

Az esztergomi főszékesegyházi kincstárban levő Bakócz Tamás G.-ja az 1882. Budapesten rendezett országos könyvkiállításon a szertartásos könyvek között legfényesebb volt. A rendkivüli nagyságu (77 dm. magas és 55 cm. széles) hártyakézirat első lapjának diszítményei között kiváló helyet foglal el az Angyali Üdvözlet, melynek emlékezetére van a kápolna is szentelve. Ezen első lap, melyen az advent első vasárnapján mondandó szt. mise foglaltatik, rendkivüli disszel van kiállítva. Az egész kék alapon arany betükkel van irva. A kezdő betü (A) 15 cm. arany alapon, szines keretben a zsoltárok dalnokát, Dávid királyt, térdelve ábrázolja, a háttérben térképpel. Az egész lapot diszkeret foglalja be, mely mesteri kéztől eredő dus diszítmények között az atyaisten félalakját kiterjesztett karokkal tünteti elő. Alul biborvörös alapon, virágok és lombok között Erdődi Bakócz cimere áll, melynek pajzsát két angyal tartja. A kézirat többi részei is diszes kezdőbetükben és miniature-képekben gazdagok. V. ö. Csontosi, Kalauz a könyvkiállításhoz. 1882. 51. l.; Fraknói V., Bakacs Tamás 1889 f. 188).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is