Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Grassi... ----

Magyar Magyar Német Német
Grassi... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Grassi

1. Angela, olasz születésü spanyol irónő, szül. Cremában (Lombardia) 1826 ápr. 2. Gyermekkorában Barcelonába került s már 15 éves korában egy ötfelvonásos drámával: Crimen y espiacion lépett fel. 1865. Madridba költözködött s ott műveivel irói hirnévre tett szert. Riquezas del alma, La goda de agua c. novellái, melyeket a spanyol akadémia megkoszoruzott; Palmas y laureles c. kötete, továbbá El hijo; Los que no siembran no cojen; El copo de nieve, El capital de la virtud; El balsamo de las penas; El primer an o de matrimonio, Marina c. elbeszélései nagyon elterjedtek. Későbbi drámái közül az Amor y orgullo, Los últimos dios de un reinado cimüek érdemelnek említést. 1868 óta a Correo de la moda c. lapot szerkeszti.

2. G. Antal, osztrák szobrász, szül. Bécsben 1755., megh. u. o. 1807 dec. 31. A bécsi akadémián tanult, ő készítette a schönbrunni udvari kertben levő szobrok egynémelyikét s a császári porcellángyárat mint ennek mintázó mestere nagyon felvirágoztatta. Olaszországban 1792 körül készítette a Niobe-csoportot és több mellszobrot (Canova, II. József császár,  II. Ferenc, Károly királyi herceg). 1794. a bécsi akadémia tanára lett.

3. G. József, olasz festő, szül. Udinében 1756 ápr. 22. megh. Drezdában 1838 jan. 7., a bécsi akadémián képezte ki magát, aztán Varsóba ment, hol nagy hirnévre és vagyonra tett szert; később Drezdába ment, hol 1799. az akadémia tanára lett és jó viszonyba lépett Ágost szász-góthai herceggel, akinek fantasztikus műveihez képeket készített. 1816. mint az Olaszországban tanuló szász művészel fölügyelője Rómába ment, de már 1821. visszatért Drezdába. Képei annak idején rendkivüli kedveltségnek örvendtek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is