Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gróji sajt... ----

Magyar Magyar Német Német
Gróji sajt... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Gróji sajt

eredetileg Gruyere környékén (Svájc), de jelenleg sokfelé készül 3/4 zsirtartalmu tehéntejből. Az esteli tejet t. i. másnap reggel lefölözik s az ekkor nyert friss tejjel keveerve dolgozzák fel. Készítése hasonlóan történik, mint az ementhali sajté, de kevesebb gonddal. A G. malomkőalaku, 9-12 cm magas, 60-70 cm. átmérővel, 35-40 kg. sullyal és mm.-ja Svájcban 54-74 frton kél el. 100 liter tejből 7-8 kg. nyers sajtot nyernek, mely az érés alatt 12-15 százalékot veszít még a sulyából.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is