Grude-tüzhelyek
A barnaszénnel vagy grudekoksszal fütött főzőtüzhelyek. A
grudekoksz mint melléktermék a barnaszén száraz lepárlásakor leletkezik. Finom
szemcsés por, mely parázstüzzel ég. Ezt a kokszot Németország szegényebb
lakossága leginkább főzésre használja. Erre a célra vaslemezből készített és
fedéllel ellátott 60-80 cm. széles, magas és hosszu szekrényeket használnak. A
szekrény alján van a tüztér, e fölött nehány cm.-nyire a főzőedények tartására
való, 5 cm. nyilásközzel ellátott rostély.
A nagyobbaknak felül ételtartó szekrényük is van. Az edénytartó rostély alatt a hamu eltávolítása és a légjárás szabályozása céljából ajtó van. A tüzfészket rendesen 7/8-rész
magasságban tiszta barnaszén- vagy fahamuval töltik ki, erre terítik a
grudekokszot, melyet spiritusszal megnedvesítve meggyujtanak. A koksz hevétől a
hamu is izzásba jön és melegsugárzása előidézi a főzést és sütést. A tüzhelyen
fejlődő gázokat és párákat 8-12 cm. bő kürtőn vezetik el. A fölgyülemlő hamut
minden 14 napban távolítják el. Hogy a hamu nagy port ne okozzon, a tüzfészket
hamu-elkülönítőkkel látják el.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|