Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Grude-tüzhe... ----

Magyar Magyar Német Német
Grude-tüzhe... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Grude-tüzhelyek

A barnaszénnel vagy grudekoksszal fütött főzőtüzhelyek. A grudekoksz mint melléktermék a barnaszén száraz lepárlásakor leletkezik. Finom szemcsés por, mely parázstüzzel ég. Ezt a kokszot Németország szegényebb lakossága leginkább főzésre használja. Erre a célra vaslemezből készített és fedéllel ellátott 60-80 cm. széles, magas és hosszu szekrényeket használnak. A szekrény alján van a tüztér, e fölött nehány cm.-nyire a főzőedények tartására való, 5 cm. nyilásközzel ellátott rostély.

A nagyobbaknak felül ételtartó szekrényük is van. Az edénytartó rostély alatt a hamu eltávolítása és a légjárás szabályozása céljából ajtó van. A tüzfészket rendesen 7/8-rész magasságban tiszta barnaszén- vagy fahamuval töltik ki, erre terítik a grudekokszot, melyet spiritusszal megnedvesítve meggyujtanak. A koksz hevétől a hamu is izzásba jön és melegsugárzása előidézi a főzést és sütést. A tüzhelyen fejlődő gázokat és párákat 8-12 cm. bő kürtőn vezetik el. A fölgyülemlő hamut minden 14 napban távolítják el. Hogy a hamu nagy port ne okozzon, a tüzfészket hamu-elkülönítőkkel látják el.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is