Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Grünne... ----

Magyar Magyar Német Német
Grünne... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Grünne

Burgundból származó német család, mely a XVII. sz.-ban németalföldi és osztrák ágra oszlott. Utóbbit Hemricourt de Mozet Miklós Ferenc alapította, ki lotaiai Ferenc (Máris Terézia férje) kiséretében Bécsbe jött és 1745. a német birodalmi grófi rangot nyerte el. A család ismertebb tagjai:

1. G. Fülöp Nándor, Vilmos, G.-Pinchard grófja, szül. Drezdában 1762., megh. Bécsben 1854 jan. 26. 1782 óta császári szolgálatban állott és 1792-1804-ig a francia háborukban küzdött. 1804. a hadügyminisztériumba került és részt vett a hadsereg ujjászervezésében. 1809. kilépett a szolgálatból és Károly főhercegnek udvarmestere lett, mely állásban Károly haláláig (1844) megmaradt. 1847. nyugalomba vonult. Az udvarnál befolyásos szerepet játszott.

2. G. Károly Lajos, osztrák tábornok, az előbbinek egyetlen fia, szül. Bécsben 1808 aug. 25., megh. u. o. 1884 jun. 14. 20 éves korában atyjának dsidás-ezredébe lépett és 31 éves korában már ezredes volt. Egyuttal István főherceg udvarába került mint udvarmester és azóta 1859-ig folyton annak benső környezetéhez tartozott. 1850. I. Ferenc József első szárnysegédévé, alatábornaggyá és egyuttal a személyi ügyekben végtelenül fontos legfelsőbb katonai iroda főnökévé tette. Ez állásokban G. az abszolutisztikus kormányrendszer egyik főoszlopának bizonyult és személyi meg kegyelmi ügyekben sem működött mint a kibékülés és elnézésnek szószólója. Szóval nagy befolyása Ausztriára nézve csakugy mint hazánkra károsnak bizonyult, ámbátor ellenfelei több oly intézkedés miatt is vádolták, melyeknek nem ő volt értelmi szerzője. A hadsereg előtt sem volt kedvelt ember, kegyencei nem váltak be és Gyulainak az olasz hadsereg főparancsnokává történt kinevezése (1859), végzetes szerencsétlenségnek mondható. Gyulai és társainak bukása folytán G. állása is megingott; okt. 20. a császári katonai iroda elnökségétől elmozdíttatott és főlovászmesterré neveztetett ki, mely állásban nem igen érvényesíthette a megszokott befolyást. Azontul a «gyülölt gróf», mint a bécsiek, de még a hirlapok is elnevezték, naponkint matematikai pontossággal pompás udvari fogaton a Práterba kocsizott, egyébként azonban sem társadalmi, sem mástéren nem vált ki. 1875. nyugalomba vonult, 1883. Taaffe gróf az urak házába nevezte ki élethossziglani tagnak, ahol az abszolutisztikus klerikális párttal szavazott.

3. G. Fülöp, osztrák táborszernagy, szül. Bécsben 1833 nov. 4. Részt vett az 1866. olasz hadjáratban. 1882. táborszernagy, 1889 pedig valóságos belső titkos tanácsos, altábornagy és a Csehországban állomásozó VIII. hadtest vezénylő tábornoka lett.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is