Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Guadalupe... ----

Magyar Magyar Német Német
Guadalupe... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Guadalupe

1. sziget (28 km. hosszu) a Nagy-oceánban, az é. sz. 29° alatt, 260 km.-nyire Kalifornia-félszigettől; magas és hegyek takarta lakatlan föld.

2. G., 500 km. hosszu folyó Texas É.-amerikai államban. A texasi Dny-i fensikon ered; felső részében hegyes vidéken, alsó részében nagy alföldön kanyarog K-nek és későbben D-nek, hogy a San Antonióval egyesülve a Mexikói-öbölbe torkolljon.

3. G., hegység Caceres spanyol tartományban; a Tajo és a Guadiana közt vizválasztóul szolgál. K-en a Toledói hegyekhez van csatolva. Ny-on a Sierra Morenahoz és a Dierra de San Pedro által az Alemtejói-magaslatokhoz csatlakozik. Legmagasabb csúcsa a Cabeza del Moro (1558 m). Mindenütt erdők, gyümölcsfák és szép rétek takarják.

4. G., county Texas É.-amerikai államban. 2175 km2 területtel, 15217 lakossal, Seguin székhellyel.

5. G., város Caceres spanyol tartományban. 90 km.-nyire Cacerestől, a Guadalupejo közelében, a G. lábánál (1887) 2964 lak., hieronimitáknak a XIV. században alapított hires és egykoron hatalmas klastromával, amelyben szüz Máriának nagy tiszteletben álló képe látható; a pompás sekrestyét egész Spanyolországban a legszebbnek tartják; a három hajóból álló templomban gazdag kápolnák, több hires spanyol férfiu siremléke és Zurbarannak szt. Jeromos életét ábrázoló nyolc szép képe látható.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is