Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Guillosálás... ----

Magyar Magyar Német Német
Guillosálás... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Guillosálás

(ejtsd: gijo-), Görbe vonalakból álló diszítményeknek fémbe, csontba, fába, üvegbe, kőbe vagy más anyagba való bekarcolása. Legyen a munkagép tengelyének középpontja c, a megmunkálandó tárgyé pedig a. Ha a forgó tárgy fölszinének d pontjára rányomjuk a kést, ekkor ez a dd1 d2 kört rajzolja le; ennek megtörténte után a tárgyat a tengelye körül kissé elfordítjuk, ugy hogy most a c pont b pontba esik, mire a kés más köröket karcol a forgó tárgy fölszinére.

Hogy ha forgás közben a tárgy vagy a kés helyét folytonosan változtatja, különféle görbe vonalak keletkeznek. Ha a kés mozgása szabálytalan, a vonalak is szabálytalanokká lesznek. Hogy a kés és a tárgy mozgása szerint a kombinációknak minő tág tere s ennek következtében a rajznak minő nagy változatossága érhető el, ezt a következő kimutatás bizonyíthatja be.

A tárgytartó. 1. Állandóan egy helyben marad. 2. Időközönkint vizszintesen mozog. 3. Időközönkint merőlegesen vagy ferdén mozog. 4. Időközönkit bizonyos szög alatt fordul. 5. Folytonosan forog körben, ellipszisben. A késtartó. 1. Állandóan egy helyben marad. 2. Egyenes irányban vizszintesen mozog. 3. Egyenes irányban időközönkint merőlegesen mozog. A guillosálást végezhetjük az esztergán, de vannak e célra különféle gépek (guillosáló gépek). A használtabbak közé tartozik Wagner, Almüller, Darier és Richter gépe.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is