Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Guinea... ----

Magyar Magyar Német Német
Guinea... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Guinea

(ejtsd: ginea), 1. Afrika Ny-i részének tengerparti vidéke. E néven szükebb értelemben a Sierra Leone öböltől, illetőleg a belé torkolló Szeli folyótól a Gabon torkolatáig terjedő, tehát 3300 k. hosszu partvidéket, tágabb értelemben pedig a Kongón tulig, a d. sz. 18°-ig terjedő területet értik. Ez utóbbi esetben az egész vidéken Felső G.-t (az egyenlítőig) és Alsó-g.-t (az egyenlítőtől D-re) szoktak megkülönböztetni. Mivel az előbbi az elterjedtebb, e cikkben csak arról lesz szó. A partok egész G.-ban rendkivül egyhanguak, az egyedüli bemélyedések a folyó torkolatai. A meleg igen nagy; az esős évszakban, mely általában juliustól októberig tart és némely helyen évenként kétszer is megjelenik, valamivel csekélyebb. A növényzet tropusi és legbujább a Niger és Gabon torkolatok közt. A lakosok négerek és számos törzsre oszlanak. A partmellékiek az európaiakkal való érintkezés folytán satnyábbak; akik beljebb laknak a szárazföldön, erősebbek és harciasabbak és néhány nagyobb országuk s van (Asanti, Dahomey, Benin és Joruba). A XIV. században kezdett Európában elterjedni a móroktól forgalomba hozott azon hir, hogy Marokkó karaván-kereskedést üz egy Ginija vagy Ginöa nevü közép-afrikai, aranyban gazdag országgal. Leo Africanus ezen országot le is irja olyképen, hogy belőle Afrika azon része ismerhető föl, ahol Dsenne városa van (G. tehát valószinüleg a Dsenne név korrumpálásából eredt.). Ez országnak hirét hallhatta henrik portugál infans is 1415. Ceuta elfoglalása alkalmával és ez birhatta őt rá, hogy hajósait a fölkeresésére kiküldje. 1446. Diniz Fernandez volt az első, aki elhagyva a Szenegal torkolatát, a Verde-fokig nyomult; a következő évben Nuno Tristao eljutott e folyóig, amely róla kapta nevét. Kevéssel későbben Pedro de Cinta és Soiro da Costa Sierra Leoneig s az utóbbi még tovább az Isszini folyóig hajózott. 1471. Joao de Santarem és Pero Escovar fölfedezték a Szt. Katalin fokot. 1484. Diogo Cam megtalálta a Kongó torkolatát és 485. a Negro-fokig jutván, végig hajózott G. partján V. ö. Chenery, The west coast of Africa (Washington 1874-75).

2. G. (Francia G., Guinée française), 1892 óta hivatalos neve Riviéres du Sud (l. Szenegambia), Nagy-Basszam és a Benin-öböl mellékén fekvő francia gyarmatoknak.

3. G. (Portugál-G.) Cacheo, Bissao és Boloma járásokból álló portugál tartomány Casamance és Compony közt Ny.-Afrikában 37000 km2 területtel, Bolama fővárossal.

4. G. (Uj-G.), l. Uj-Guinea.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is