Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gyám bearer
gyám bearing
gyám guardian
gyám hold
gyám person in c...
gyám shoulder
gyám stanchion
gyám tree
gyám nélkül... helpless
gyámfa balk
gyámfa prop
gyámfa puncheon
gyámfa shore
gyámfa strut
gyámfa upright
gyámfa upright pol...
gyámfal buttress
gyámfallal ... to buttress...
gyámfával a... to buttress...
gyámfával a... to buttress...

Magyar Magyar Német Német
gyám Vormund (r)...
gyámgyerek Mündel (s)
gyámkodik bevormunden...
gyámolatlan... unbeholfen
gyámoltalan... hilflos
gyámság & g... Vormundscha...
gyámság alá... bevormunden...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gyám

v. gyámkő (franc. console), Építészeti motivum, mely tényleg hord és alátámaszt v. - ha csak diszitésül van alkalmazva - alátámasztani látszik valamely kiugró, rendesen vizszintes tagozatot, erkély- v. folyosólemezt, boltövet, vázát, féloszlopot avagy szobrot stb., annak súlyát a függőleges falra átvivén. Ritkábban használják függőleges részletek megtámasztására, legföljebb akkor, ha - mint a padlásablakoknál, oromzatoknál, attikáknál stb. - egyes motivumoknak szélesebb alapot akarnak adni. A Gy.-ot már szerkezetei funkciója miatt is - nagyobb terhet hordván - rendesen kőből szokás faragni (innen a Gy.-kő elnevezés); nincs azonban kizárva, hogy fából, vasból, terrakottából stb. ne készítsük, vagy valamely vastartót gipsz, cink és más efféle burkolattal ne diszítsünk, bár a modern építészet a jó izlés rovására e tekintetben igen sokat enged meg magának. A Gy.-ok első tökéletes alakját a klasszikus görög építészet szolgáltatja, mely a Gy.-okat tisztán diszítő célból ajtók és ablakok szemöldpárkányainak hordására használja. Az Erechteion ajtaján látható Gy.-nak kecses csigavonalban hajlított profilja, finom részletei és funkcióját feltüntető diszítése a görög építészek ez alkotását a Gy. egyik legtökéletesebb tipusává avatják. A klasszikus római építészetben a Gy. még nagyobb szerepet játszik; mint szarufő főpárkányokat diszít (lásd Oszloprendek), szobrokat, pilasztereket, oszlopokat stb. tart. A görögök Gy.-jánál jóval erősebben szökellik ki és rendesen akantusz-levéllel van diszítve. Egészen elütők ezektől a román és csúcsives építészet Gy.-jai. A román Gy. még néha megtartja a voluta tradicióját, a csúcsives stilus azonban már egészen eredeti formákat alkot s féloszlopok és bolthevederek stb. alatt igen gyakran alkalmazott Gy.-jait növénydiszítménnyel, v. alakosan képezi ki.

A renaissance-stilus végtelen változatosságban használja és az egyes országok szerint a legkülönfélébb alakokban képezi ki a Gy.-okat.

Az indus Gy.-ok rendesen fantasztikus állatok, igen helyesen jelképezve a teherhordást; a khinai Gy. formája a megácsolt fára, a japánié bambuszszerkezetre emlékeztet. Az arab és mór építészet a sztalaktitos alakzatokat a Gy.-okon is szereti alkalmazni.

Végre óriási nagyok is lesznek a Gy.-ok a barokk és rokokó stilusban, mely azokat oromzatok oldaltámasztékául (p. aquinói szt. Tamás temploma Párisban) vagy a kupolák dobjainak gyámolítására mint valóságos contrefort-okat alkalmazza (p. a Salute-templom kupolája Velencében).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is