Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyapjumosóg... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyapjumosóg... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gyapjumosógép

A zsirban nyirt és hátmosott gyapjut még gyári mosásnak vetik alá. A kártolt fonalgyártáshoz való zsirban nyirt gyapjut szódával, a fésüs fonalgyártáshoz való hátmosott gyapjut pedig szappannal mossák. A gyári mosást a Leviathan néven ismert mosógépen végzik. E gép 3-4 medencéből áll.

Mindegyik medencében, ha zsiros gyapjut mosnak, 50-60° C. foku higított szódafürdő (1000 l. vizbe 4-6 kg. szóda), még ha hátmosott gyapjut mosnak, 30-45 °C. foku szappanfürdő (1000 l. vizbe 2 kg. szappan) van. Minden medencének folyton ide-oda járó gereblyeszerkezete van, mely a gyapjut a fürdőben továbbítja s mintegy öblögeti, ezenkivül kiemelő szerkezete, mely a gyapjut a fürdőből kiemeli és végnélküli etető asztalra teszi, hogy a szomszédos medencék között elhelyezett hengerpár behatása alá kerüljön. A hengerek kisajtolják a gyapjuban levő folyadékot és a vele oldott piszkot.

A hengerből kikerülő gyapju a következő medencébe esik. Az utolsó medencéből kikerülő gyapjut, ha szódában mosták, hideg vizben öblítik, s ezután teljesen kiszárítják, ha pedig szappannal mosták, langyos vizben öblítik. Az ily mosógép hossza 9-12 m., szélessége 1 m., munkabirása naponként átlag 2500-3000 kg. mosatlan gyapju. Hazánkban (Budapesten) 2 gyapjumosógyár van, melyek a zsiros gyapjut (100 kg.-ot 5 frtnyi dijért) mossák ki.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is