Gyapjusás
gyapotsás v. gyapjufű (növ. Eriophorum L., gyapu
Diószegiéknél, gyapjas magperje Baumgarennál), a sásfélék többnyári, gyepező
füve. Virágzata szártetőző, rendesen barna kalász v. ágbog, érés tájban a magva
körül szép fehér selyemnemü gyapju foszlik ki. 13 faja (hazánkban 6) leginkább
az É.-i földgömb mérsékelt övében, ingoványos helyen, valamint a havasokban is
nő. Az E. polystachyum L. (E. anquistifolium Roth) gyapja a leghosszabb.
Általában hitványabb csátétermék, a jószág nem szivesen eszi. Tőzeges helyen
néhol töméntelen. gyapját (rétigyapot, kákaselyem) megpróbálták gyapottal
vegyíteni, de célszerünek nem bizonyodott. Vattának, mécsbélnek, pakolónak v.
párnázó tölteléknek, de más jobbfajtával vegyítve, használható. Gyapjufűnek
Benkő az ökörfarkkórót nevezi, mindenesetre a himszálak gyapjáról.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|