Gyökérrothadás
a fák, különösen a gyümölcsfák betegsége, mely akkor áll be,
ha hosszan tartó nagy esőzések után a fák gyökereit vizzel telített föld veszi
körül, mely a gyökereket a levegőtől elzárja, s igy azok lélegzését meggátolja.
Beállhat különben a Gy. akkor is, ha a fák oly helyre ültettettek, ahol a
talajviz állandóan magasan fekszik; az ilyen helyre ültetett fák eleinte szépen
fejlődnek, de mikor gyökérzetük a vizzel telített rétegbe ér, elkezdenek
hanyatlani, mi a fejlődő Gy. következménye. A levegőtől teljesen elzárt
gyökérzet alkoholos erjedésnek, sok esetben vaj savas erjedésnek indul, s
tönkre megy. A Gy. kezdetén a fák lombozata, a bő nedvesség dacára, lankadni
kezd, később a levelek elsárgulnak, megvörösödnek vagy elbarnulnak, végül a
lombozat, majd pedig az egész fa kiszárad. A Gy. gyakori a kajszin- és
őszibarack-, az alma-, cseresznye- és körtefáknál, ritkább a szilvafáknál. A
kezdődő Gy.-on a talaj szellőztetésével segíthetni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|