Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gyors agile
gyors expeditious...
gyors expenditiou...
gyors expidite
gyors express
gyors facile
gyors fast
gyors fleet
gyors flighty
gyors flying
gyors hasty
gyors nimble
gyors nimble-foot...
gyors nippy
gyors prompt
gyors quick
gyors rapid
gyors rash
gyors ready
gyors short

Magyar Magyar Német Német
gyors flott
gyors rapid
gyors schnell
gyors & für... hurtig
gyors & hir... rasch
gyors & izg... hastig
gyors & mul... flüchtig
gyors & seb... geschwind
gyors & sür... schleunig
gyors & ügy... fix
gyors mozgá... Schuß (r)
gyors, jele... Wetterumbru...
gyors- és g... Stenotypist...
gyorsan & h... kurzerhand
gyorsan & s... kurzhin
gyorsan leh... streifen
gyorsáru Eilgut (s)
gyorsaság Schnelle (e...
gyorsaság &... Geschwindig...
gyorsaság &... Schnelligke...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Győr

Vármegye, hazánk dunántuli részében, a Duna jobb- és csak igen csekély részében annak balpartján; határai É-on Pozsony, K-en Komárom, D-en Veszprém, Ny-on Sopron és Moson vármegyék.

Területe 1381,11 km2. A vármegye legnagyobb része mély fekvésü lapály, melybe csak D-felől nyulnak be alacsony dombsorok. A lapály, mely a kis magyar Alföld része, a Duna mentén legmélyebb fekvésü s ezt a részét három folyamköz, illetve sziget képezi.

Legészakibb a Duna balpartján a Csiliz folyóig terülő Csilizköz (l.o.) melynek tengerfeletti magassága csak 108-109 m. Tőle D-re az Öreg Duna és a Mosoni Duna közt a Szigetköz terül el (111-117 m.), mig a Rábától és Rábcától körülfogott lapály Tóköz nevet visel (114-122 m.). Mind a három közt a már szabályozott Duna és a mellékfolyó ezeknek már elzárt, de teljesen még be nem iszaposodott kanyargó ága hasogatják, melyeknek partjait helyenkint (leginkább a Sopron vármegyével szomszédos Tóközben) terjedelmes mocsarak kisértek, ma azonban e mocsarakat a Rába és Rábca szabályozása egészen megszüntette. A Dunától és Rábától D-re elterülő lapály általában magasabb fekvésü s ezért szárazabb és termékenyebb. D-felé 140-150 m. magasságig emelkedik s közepét a Bakony legészakibb tagját képező szt. mártoni dombcsoport (l.o.) foglalja el, melynek legmagasabb csúcsai a Szt. Pálhegy (318 m.) és Magoshegy (315m.). Ezen, három egymással párhuzamosan DK-ről ÉNy-ra csapó láncolatból álló csoportozattól Ny-ra, a Bakonyéren tul a Sokoróalja emelkedettebb területe csatlakozik. A vármegye talaja a Rába és Rábca közti vidéken alluviális völgytalaj, K-i felében a lösz uralkodik, melyet helyenként homokos és tőzeges talaj vált fel.

Története. Gy. területe már az őskorban lakott vidék volt. Ama különféle kő-, bronz- és vaseszközök, melyeke a megye területén találtak s melyeknek jelentékeny része ma a nemzeti muzeum régészeti osztályában külön szekrényben van elhelyezve, mindmegannyi emléki e vidék őslakói műveltségének. A kelta őslakóknak jelentékeny városuk volt a mai Győrváros helyén fekvő Arrabona, mely a római uralom alatt még inkább kifejlődött. A rómaiak négy hatalmas utat készítettek a vármegye területén (Flexum, Bregetium, Sabaria, és Cimbriana felé) s ez utak mentében virágzó római telepek keletkeztek. A népvándorlások alkalmával a hunnok, longobardok, majd pedig az avarok laktak a vármegye területén. Az avarok (l.o.) gyürü alakban, egymástól bizonyos távolságra, nagy sáncokat készítettek a vármegyében s e körtanyában volt a khagani székhely. Ez avargyürütől származtatják a Győr elnevezés eredetét, mely a régi okmányokban Gewr, Girew alakban fordul elő.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is