Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyümölcs-cu... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyümölcs-cu... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Gyümölcs-cukor

Az édes gyümölcsökben kétféle cukor van; e kétféle cukor százalékos összetétele azonos, képletük C6H12O6. De nagyon különböznek a poláros fényre gyakorolt hatásukban; mig ugyanis az egyik a poláros fény sikját jobbra, a másik balra téríti. Az előbbi cukor neve dextroze vagy szőllőcukor, az utóbbié levuloze, de egyszerüen Gy.-nak is hivják. A Gy. a nádcukorból inverzió folytán szőllőcukorral együtt képződik; e cukorelegyet invert cukornak nevezik. Az invert cukor a nádcukorból hig savak, erjesztők stb. behatására képződik.

                C12H22O11  +  H2O  =  C6H12O6  +  C6H12O6

                nádcukor                       dectroze        levuloze

A tiszta Gy. előállítása az invert cukorból ugy történhetik, hogy ennek erősen lehütött oldatát mésztejjel elegyítik, amidőn a Gy. kalciumhidroxidddal való vegyülete leválik. Az igy leválott vegyületét a kisajtolás után sóskasav oldatával elbontva, Gy.-oldatot ad, melyet a képződött sóskasavas kalciumról lefiltrálnak. Előállítható továbbá inzulinból ugy, hogy annak oldatát hig kénsavval hosszabb időn át melegítik, azután a kénsavat a folyadékból bariumkarbonáttal eltávolítván, a Gy.-oldatot leszürik. Az erős besürítés után szintelen, szirupsürüségü folyadékot kapunk, amely a Gy. tömény oldata. E szirupot hideg vizmentes borszesszel több izben rázogatva, vizelvonás folytán a tiszta Gy. szintelen, tűalaku rombos kristálykákban kiválik, amelyek op.-ja 95°. A Gy. kémiai sajátságaira nézve a szőllőcukorhoz hasonló. Szintén redukálja a Fehling-féle oldatot. Erjesztő hatására elerjed, de lassabban, mint a szőllőcukor. A salétromsavval való oxidációkor borkősav és oxalsav képződik. Erős redukáló szerek (nátriumamalgám) manittá alakítják. Leglényegesebben a szőllőcukortól abban különbözik, hogy a poláros fény sikját balra téríti s pedig erősebben, mint az jobbra. A 100 °-on való melegítéskor vizvesztes közben lassacskán gummiszerü higroszkopikus tömeggé, levulozánná (C6H10O5) lesz.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is