Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyümölcs-ko... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyümölcs-ko... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Gyümölcs-kocsonya

cukorral óvatosan befőzött gyümölcslé vagy iz. Készítésénél az erős főzés kerülendő, különben a gyümölcslében foglalt alvasztó-anyagok (pektinek) összefutnak, kiválnak és a lé kihülés után is hig marad. A gyümölcslé felforralása azonban szükséges, mert gyönge savai, az u. n. pektin-anyagok, csak ugy válnak pektinsavakká, melyek a kocsonyaképződés tulajdonképeni okozói. A Gy.-hoz használt cukrot célszerü előzetesen szárazon hevíteni. Ezen célból azonban nem kell azt megolvasztani, mert már a puszta hevítés elenyészti kristályosodó képességét.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is