Gyümölcsaszalás
A gyümölcs értékesítésének egyik fontos módja, melynél a
következő általános szabályokat kell szem előtt tartanunk. Az aszalásra szánt
gyümölcsnek teljesen érettnek kell lenni. Az almát meghámozzuk s magházát
kivágjuk. A nagyobb almákat felszeleteljük, a kisebbekből csak a magházat
vágjuk ki s aztán meglapítjuk s ugy aszaljuk meg. nagyobb almákat 2-3 kereszt-
v. 4-6 hossz-szeletre vágjuk. Aszalásra csak azok az almák alkalmasak,
melyeknek savtartalma cukortartalmukkal helyes arányban van; az édes almák
nagyon szivós aszalványt adnak, a nagyon savanyu alma sem ad értékes
aszalványt. A körtét egészen, magházastul is megaszalhatjuk, különösen a kisebb
fajtákat. A nagyon édes körték igen jó aszalványt adnak; a főzni való körtéket
csak akkor aszaljuk, miután megpuhultak. A szilvát csak nagyon érett állapotban
aszaljuk, midőn nyele körül már ráncosodik. A szilvát, cseresznyét, meggyet,
valamint az egész körtéket szárukkal fölfelé s kissé ferdén állítjuk az aszaló
cserényekre. A csontárokat eleinte mérsékelt melegben aszaljuk, mig a száruk
helye beszárad s a lé többé ki nem szivároghat, csak akkor tesszük nagyobb
melegbe. Minden aszalványt az aszalás után néhány napig szabad levegőn kell
tartani utánszáradás végett. A meghámozott gyümölcsöt lehetőleg azonnal tegyük
az aszalóba, gyenge melegségbe, hogy a levegőn meg ne barnuljon. Hirtelen
egyszerre nagy melegbe a gyümölcsöt tenni nem szabad, mert felhólyagosodik s
hasznavehetetlenné lesz. A jó aszalvány, ha ketté törjük, nem bocsát magából
nedvet, a mi a legbiztosabb próbája annak, hogy a gyümölcs jól van megaszalva.
Az aszalványokat melegen elcsomagolni nem szabad. Azt az aszalványt, melyet
légmentesen akarunk eltenni, nem szabad annyira megaszalni (kiszárítani), mint
azt, mely a levegővel szabadon érintkezhetik. Amely aszalványon penészt veszünk
észre, azt azonnal magas hőnek kell kitenni. Az aszalt gyümölcsöt száraz,
szellős helyen, zsákokban, lyukas fedelü ládákban 5-6 évig is eltarthatjuk.
Közönséges aszalványokat kenyérsütő kemencékben szoktak csinálni, finomabbakat
különböző aszalókban, melyek közül az amerikai Rider-féle van leginkább
elterjedve.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|