Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyümölcsasz... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyümölcsasz... ----

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Gyümölcsaszalás

A gyümölcs értékesítésének egyik fontos módja, melynél a következő általános szabályokat kell szem előtt tartanunk. Az aszalásra szánt gyümölcsnek teljesen érettnek kell lenni. Az almát meghámozzuk s magházát kivágjuk. A nagyobb almákat felszeleteljük, a kisebbekből csak a magházat vágjuk ki s aztán meglapítjuk s ugy aszaljuk meg. nagyobb almákat 2-3 kereszt- v. 4-6 hossz-szeletre vágjuk. Aszalásra csak azok az almák alkalmasak, melyeknek savtartalma cukortartalmukkal helyes arányban van; az édes almák nagyon szivós aszalványt adnak, a nagyon savanyu alma sem ad értékes aszalványt. A körtét egészen, magházastul is megaszalhatjuk, különösen a kisebb fajtákat. A nagyon édes körték igen jó aszalványt adnak; a főzni való körtéket csak akkor aszaljuk, miután megpuhultak. A szilvát csak nagyon érett állapotban aszaljuk, midőn nyele körül már ráncosodik. A szilvát, cseresznyét, meggyet, valamint az egész körtéket szárukkal fölfelé s kissé ferdén állítjuk az aszaló cserényekre. A csontárokat eleinte mérsékelt melegben aszaljuk, mig a száruk helye beszárad s a lé többé ki nem szivároghat, csak akkor tesszük nagyobb melegbe. Minden aszalványt az aszalás után néhány napig szabad levegőn kell tartani utánszáradás végett. A meghámozott gyümölcsöt lehetőleg azonnal tegyük az aszalóba, gyenge melegségbe, hogy a levegőn meg ne barnuljon. Hirtelen egyszerre nagy melegbe a gyümölcsöt tenni nem szabad, mert felhólyagosodik s hasznavehetetlenné lesz. A jó aszalvány, ha ketté törjük, nem bocsát magából nedvet, a mi a legbiztosabb próbája annak, hogy a gyümölcs jól van megaszalva. Az aszalványokat melegen elcsomagolni nem szabad. Azt az aszalványt, melyet légmentesen akarunk eltenni, nem szabad annyira megaszalni (kiszárítani), mint azt, mely a levegővel szabadon érintkezhetik. Amely aszalványon penészt veszünk észre, azt azonnal magas hőnek kell kitenni. Az aszalt gyümölcsöt száraz, szellős helyen, zsákokban, lyukas fedelü ládákban 5-6 évig is eltarthatjuk. Közönséges aszalványokat kenyérsütő kemencékben szoktak csinálni, finomabbakat különböző aszalókban, melyek közül az amerikai Rider-féle van leginkább elterjedve.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is