Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyümölcsszi... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyümölcsszi... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Gyümölcsszirupok

a kellemes, izü s zamatu gyümölcsökből cukorral készült szirupok, amelyeket vízzel higítva élveznek, kellemetlen izü gyógyszerekhez pedig az orvos izjavítóul rendeli. e Gy. előállítása többnyire ugy történik, hogy az összezuzott gyümölcsöket (málna, ribiszke, eper, szeder, meggy stb.) néhány napon át erjedni hagyják, majd a kipréselt gyümölcs levét a megszürés után kellő mennyiségü cukorral főzik. A Gy. közül a málnaszörp (Syruspus Rubi Idaei) a leghasználtabb; megjegyzendő, hogy az árubeli málnaszirup gyakran mesterségesen készül ugy, hogy a cukorszirupot citrom- vagy borkősavval savanykássá teszik, vörösre festik és málnaeszenciával zamatosítják. A citromszirup nem erjesztett citromléből készül, többnyire azonban ugy csinálják, hogy citromsavat szirupban oldanak és citrom eszenciával zamatosítván, esetleg sárgásra is festik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is