Gyümölcsszirupok
a kellemes, izü s zamatu gyümölcsökből cukorral készült
szirupok, amelyeket vízzel higítva élveznek, kellemetlen izü gyógyszerekhez
pedig az orvos izjavítóul rendeli. e Gy. előállítása többnyire ugy történik,
hogy az összezuzott gyümölcsöket (málna, ribiszke, eper, szeder, meggy stb.)
néhány napon át erjedni hagyják, majd a kipréselt gyümölcs levét a megszürés
után kellő mennyiségü cukorral főzik. A Gy. közül a málnaszörp (Syruspus Rubi
Idaei) a leghasználtabb; megjegyzendő, hogy az árubeli málnaszirup gyakran
mesterségesen készül ugy, hogy a cukorszirupot citrom- vagy borkősavval
savanykássá teszik, vörösre festik és málnaeszenciával zamatosítják. A
citromszirup nem erjesztett citromléből készül, többnyire azonban ugy
csinálják, hogy citromsavat szirupban oldanak és citrom eszenciával
zamatosítván, esetleg sárgásra is festik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|