Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
gyümülcsök ... ----

Magyar Magyar Német Német
gyümülcsök ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

gyümülcsök felhasználása

Hideg ételek készítésehez a hazai gyümölcsök számtalan lehetőséget nyújtanak friss, illetve tartósított formában. Ehhez hozzájárulnak a déligyümölcsök, amelyeket egyre több helyen és egész évben vásárolhatunk.

Étkezésünket változatossá tehetjük a gyümölcsökbe töltött salátákkal, a gyümölcsökből készült hideg előételekkel. Kedvező hatásuk van a táplálkozás folyamatában, rosttartalmuk elősegíti az emésztést. Vitamin és ásványianyag tartalmuk, élettani szempontból, jelentős mennyiségű védő tápanyaggal járul hozzá az egészséges életmódhoz.

Friss gyümölcsök vásárlásakor csak az ép és a fajtára jellemző állapotú gyümölcsöt válasszuk. Lehetőség szerint az idénynek megfelelő primőr gyümölcsökből készítsünk hideg ételeket. A tartósított készítményeknél a lejárati idő a meghatározó, hiszen a készítmények minőségét a gyártó cégek szavatolják. Rövid, fajtánkénti ismertetésünk a hideg ételek készítéséhez használható gyömölcsöket tartalmazza, azok előkészítéséhez, valamint a felhasználási lehetőségükhöz ad tanácsot.

Alma: Savanykás friss kemény almákat válogassunk. Fajtái lehetnek: golden, jonatán, ranett és a díszítésre használható vadalma fajták. Az almákat megmossuk, majd éles késsel vékonyan meghámozzuk. Citromos vagy borkősavas vízbe mártjuk, hogy ne barnuljon meg. Oldalát dresszírozókés segítségével rovátkoljuk, díszítjük. Karalábévályó segítségével a magházukat eltávolítjuk és belsejükben üreget képezünk a töltéshez. Citromos, sós vízben pár percig forraljuk, majd lehűtjük. Hűtés, szikkasztás és aszpikkal való fényezés után különböző krémekkel és salátákkal tölthetjük. Felhasználható még saláták készítéséhez és hideg húsételek díszítésére.

Banán: Nyersen, tisztítva használjuk fel, a saláták, de ezen belül a gyümölcs saláta fő alkotó része. Szárnyasokból, borjúból és vadakból készült hideg ételek körítésére is használhatjuk.

Citrom: Főleg ízesítére, de egyes ételek díszítésére vagy körítésére is alkalmazzuk. Előkészítését az alapos mosással kezdjük, majd meghámozzuk. Szeletelve vagy cikkekre darabolva használjuk fel, az utóbbi esetben a cikkeket a hártyákból kivágva képezzük. Ritkább esetekben a citrom sárga héját díszítőkés segítségével dresszírozzuk.

Dinnyefélék: A sárga-, a görögdinnye és ezek fajtái mind alkalmasak a hidegkonyhai ételek változatossá tételére. Általában töltve készítjük, de salátába és önálló ételnyersanyagaként is használható. Előkészítését a mosással kezdjük, magját eltávilítjuk, belső húsos részét kivájjuk és az étel jellegének megfelelően daraboljuk. Héját felhasználjuk, ebbe töltjük a salátaféléket. A kínai és a jappán szakácsok a görögdinnye héját képzőmüvészeti alkotásnak beillő díszítéssel formázzák.

Barackfélék: Az őszibarack, a nektarin és ezek fajtái használatosak a hideg ételek készítésénél, de természétesen a sárgabarack is használható díszítőelemként. A barackféléket hámozva és magozva, nyers állapotban használjuk fel. Töltésre, saláták valamint köretek készítésér használjuk.

Bogyós gyümölcsök: Széles választékban áll rendelkezésünkre ezen gyümölcsök választéka. Az friss eper attraktív díszítő hatásán túlmenőleg alkotórésze lehet a kevert és a gyümölcs salátáknak. A málna kellemes aromájával a gyümölcssalátáknak jellegzetes karaktert ad, de díszítésre is használható.

Az erdei, bogyós gyümölcsök: az áfonya, a kökény, a fekete ribiszke, a szamóca, a szeder és az egyébb ehető gyümölcsök mind díszítésre használhatók. Színessé teszik készítményeinket. Lényeges, hogy ezeket a nyersanyagokat tökéletesen megmossuk és tisztítsuk.

Körte: A többezer körtefajta közül olyanokat válasszunk a hideg készítményeinkhez, amelyek húsa lágy, könnyen vágható, formázható. Ilyenek lehetnek: a vajkörte, a vilmoskörte és a clapp körte. Töltve készítjük, de salátákba és díszítésre is alkalmas. Előkészítése az almához hasonló.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is