Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Gyüszüvirág... ----

Magyar Magyar Német Német
Gyüszüvirág... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Gyüszüvirág

Gyüszüfű (növ., Digitalis Tourn.), a tátogatók füve. Szirma harang- v. gyüszüalaku, a széle ferde négy- v. majdnem öthasábu s kétajaku, négyfőbbhimes 18 faja Európában meg Ázsia nyugati és déli részén, hazánkban 6 terem. egymással gyakran hibridalódik.

Valamennyi faja, de főképen a piros Gy. és főleg a levele csipős narkotikus mérges. Az állat nem eszi, de a virágát a méhek látogatják. Több faja kerti virág. A D. purpurea L. (piros Gy.) szép piros virágu, nálunk csak kertben diszlik, de van fehér virágu fajtája is (var. lactiflora). Másutt seregesen is nő s a fenyőpalántának ártalmára lehet. tanácsos tehát onnan, főleg virágzása előtt, kigyomlálni és a patikában eladni. Száraz, kissé kövecses helyet szeret, kertben alig kiván valami ápolást. Magról szaporítják.

Gy. (Digitalis, orvosi tekintetben). A Gy.-félékben, különösen pedig az orvosi célra használt piros Gy.-ban, többféle glikozid természetü méreg van. A Gy.-gal történő mérgezések szimptomái: hányás, heves hasmenés és kólika, lassu érlökés, görcsök, szédülés, később szapora pulzus, majd halál. A Gy. főképviselője az u. n. szivmérgeknek s innen van annak rendkivüli fontosságu, midennapos használata az orvosi gyakorlatban. Ugyanis a Gy. forrázatának (infusum) használata közben a sziv egyes összehuzódásai erőteljesebbek, a pulzus gyérebb, de teltebb lesz s a vér nyomása emelkedik, mi fokozódott vizeletelválasztással s az esetleg fennálló bőralatti vizkórság fogyásával jár. A sziv munkáját szabályozó és annak erejét fokozó ezen tulajdonságai a Gy.-ot bizonyos szivbajoknak szinte pótolhatatlan orvosságává teszik. Használata azonban csak elővigyázattal történhetik, mert folytonos, nap-nap után való hosszabb vétele - minthogy a testben alattomosan felhalmozódik - hirtelen mérgezést okozhat, mely a szivnek elgyengülésével, szapora pulzussal, sőt szivbénulással jár, minek egyrészt az a magyarázata, hogy a sziv szabályozó idegét (a bolygó ideget) megbénítja, de meg magával a szivnek izmával is ezt teszi.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is