Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
hagymafélék... ----

Magyar Magyar Német Német
hagymafélék... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

hagymafélék

A magyaros ételek egyik jellemző nyersanyaga a hagyma, természetesen a magyaros hideg ételek sem nélkülözhetik ezt. Különböző hagymafajtákkal dolgozunk, ezek előkészítése és elkészítése igen változatos formában történhet. A vöröshagymát tisztítás és mosás után formázzuk az étel jellegének megfelelően: egészben vagy félbevágva és leforrázva tölthetjük, szeletelve saláta készítésére használhatjuk, az erős-csípős aromájú hagymát forró vízzel leöntve használjuk fel, apróra darabolva a hideg ételek ízesítésére használjuk.
A lilahagyma a hidegtálak díszítője lehet: farkasfog szerűen bevagdossuk a tisztított hagymát, így két fél díszes hagymát nyerünk, cíkkekre-szeletekre vágva ugyancsak használhatjuk díszítésre, de saláták eleme is lehet. A gyöngyhagyma apró hagymafajta, amit tisztítva, egészben, negyedelve használunk salátakhoz és díszítőelemként.
Tartósított változata, ami ecetes-sós ízesítésű, kedvelt hidegkonyhai anyag. Újhagyma a fitalon, zsengén leszedett hagyma, a saláták ízesítője, az egyes hidegtálak díszítője lehet.
A póréhagyma változatosan felhasználható. Gondos tisztítás után rézsutosan szeletelve díszítésre, salátákohoz használható. Apróra darabolva kellemes ízesítő lehet. A póréhagyma zöld részét is felhasználhatjuk, színessé teszi a hagymát is tartalmazó kevert salátákat. Metélőhagyma vagy más néven snidling levelek díszítésre ízesítésre használhatók. Lényeges, hogy az alapos mosás után, éles kés segítségével, a leveleket ujjainkkal szorosan összefogva egészen apróra szeleteljük, vagdalni nem ajánlatos, mert megfonnyad.
Fokhagyma a hideg készítményeknél, mint ízesítő anyag szerepel. Tisztítva, reszelve, apróra zúzva használjuk.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is