Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
hajtás beating
hajtás burgeon
hajtás drift
hajtás drift work
hajtás drive
hajtás driving
hajtás growth
hajtás hunting
hajtás offset
hajtás offshoot
hajtás ply
hajtás propulsion
hajtás spear
hajtás sprig
hajtás sprout
hajtás sucker
hajtás tooling
hajtás (növ... shoot
hajtás vadá... quartering
hajtást hoz... to give off...

Magyar Magyar Német Német
hajtás Antrieb (r)...
hajtás & ke... Trieb (r)
hajtás & rü... Trieb (r)
hajtás & sa... Schoß (r)
hajtás & sa... Sproß (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hajtás

(növ.), fás növényeknek rügyből fakadó, fiatal, még nem egy esztendős ága. Keletkezésekor a rügy tengelye megnyulik, a fiatal levelek meg a rügypikkelyek egymástól eltávolodnak, emezek végre lehullanak, amazok pedig tovább növekednek. A fás növények szára, gallya és ágazata több egymás után következő esztendőben keletkező H.-ok sorozatából áll. Az uj H. az évnek egyik részét mint rügy (l.o.) éli át s tavaszkor kezd kifakadni. Van megnyult és kurta H. (ramulus macroblatus és r. brachyblastus). A megnyult H. rügytengelye annyira kiterjeszkedik, hogy a levél, levélpár v. levélörv, valamint a tövében levő rügy is egymástól többé- kevésbé eltávolodik, amelynek tengelyét kifejlődött cikkek alkotják. A kurta H.-t fejletlen cikkek alkotják, azért nagyon rövid s közelmaradó levelek sürüen, sőt sindelyszerüen is borítják. Ilyen a rozmafenyő és a cédrusfa bokros levele, v. a sóskafa tövise tövében a levélbokor. A kurta H. fajtája a törpe H., mely a levelének kifejlődése után többé nem növekszik. p. az erdei fenyő párostűjének az alapja. A megnyult H. mindig karcsu, sőt egész vesszőnemü is lehet; levéltelen állapotában oldalrügyeket visel. A kurta H. ellenben vastag, csomónemü, gyakran gyürüzött, de csak egy tetőrügye van. Ebből keletkezik a kurta H. ujabb darabja. A gyümölcsfák és más fák megnyult hajtásain kivül, gyümölcsöző korukban, kurta H. is keletkezik s a virágot s azután a gyümölcsöt ez viseli (cseresznyefa, almafa, általában az almafafélék meg a mandolafélék), azért a pomologus termő- v. gyümölcsöző ágnak nevezi. A megnyult H. tulajdonképen a fás növények megifjodó ága, a fák és cserjék tengelyrésze, levelekkel megrakva pedig az átsajátító szerve. A kurta H.-t a megnyult táplálja, enélkül elhal, azután leesik. A kurta H. gyümölcsözés után, sőt enélkül is, néhány esztendő mulva elhal, hacsak tetemes táplálkozás folytán a tetőrügyre tovább nyult hajtása nem növeszti. Nem ritkán mielőtt elszáradna, teljes lombjával lehull.

A H. növekedése 1. korlátolt, ha a teteje vagy tövissel v. rüggyel végződik (varjutövis, ezüsttövis), 2. korláttalan, midőn egész nyáron és őszön át növekszik, mig végre késő ősszel a növekedését vagy a fagy vagy a táplálékhiány meg nem akasztja (füz, éger, sóskafa, hárs stb.) A rüggyel végződő H. jövő esztendőre természetesen tovább növekedhetik. Gyakran a H. mint megelőző sarj jelenik meg, t. i. a jövő tavasz helyett még azon a nyáron kifejlődik. Ez a másodhajtás, Jánosnapi v. Szt. Ivánnapi H. (Johannistrieb) nyári rügyből lesz, mely az idei vagyis tavaszkor keletkező megnyult hajtás tető- v. oldalrügyéből még annak a nyárnak derekán részint bő táplálkozás (tőhajtás), részint belső ismeretlen ok folytán keletkezik (a tölgy vénebb fáin is). E nyári hajtás levele gyakran másforma, mint a tavaszié. A H. alvó és járulékos rügyből is támad, ekkor nincs határozott helyzete. nagy számmal fejlődik ilyen a kivágott fatörzsek tuskóin (tuskóhajtás), Ilyen a tőhajtás és fattyu-H., ide számítják a fünemüek indáit és tarackjait is; l. Gömbhajtás.

H. a bányászatban, 1. vágatban, a táró vagy vágat végének továbbvájása; 2. az aknában, a bánya terményeinek az aknából kihuzása.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is