Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Halo-jelens... ----

Magyar Magyar Német Német
Halo-jelens... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Halo-jelenség

A halojelenség akkor jelentkezik, amikor a magas felhők jégkristályain törik meg a fény. A "halo" görög szó, kört, körívet jelent. Leggyakrabban a Napot vagy a Holdat körülvevő fehér vagy gyengén színes fénygyűrűk alakjában jelentkezik. A kis halo-gyűrű sugarának látószöge 22°-os, és belül barnásvörös, kívül pedig kékesfehér színű. A kis halo-gyűrű gyakoribb jelenség, mint a nagy halo-gyűrű.

A ritkábban látható nagy halo-gyűrű sugarának látószöge 46°-os, és felső érintőíve gyönyörű színekben pompázik.


Az egyes változatok a térben lévő jégkristályok elhelyezkedésétől, nagyságától és formájától függően jönnek létre. Ha a jégkristályok szintjén viszonylagos nyugalom van, akkor nagyobb a valószínűsége az optikai jelenségek kialakulásának.

A halojelenség a rossz idő előjele lehet, mivel a melegfront előtt az úgynevezett magas felhők, a Cirrus-ok és Cirrustratus-ok vonulnak fel.

A halojelenség feltételrendszere hidegfrontok előtt járó felhőzetnél a legoptimálisabb. Magyarországon leginkább tavasszal és ősszel fordul elő.

A halojelenségek említésekor beszélnünk kell a melléknapokról és a mellékholdakról is. Viszonylag ritka jelenség, amikor az égen a Naptól eltérő másik irányban fényes kört lehet látni.

A Nap vagy a Hold fölött és alatt függőleges irányban fehér oszlop figyelhető meg, jobbra és balra pedig feltűnnek a mellékholdak és a melléknapok.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is