Halzsir
tengeri emlősök- és halaknak kiolvasztott zsirja, mely
közönséges hőmérsékletnél cseppfolyós olaj. A bálnák- és fókákból eredő zsirt
közönséges H.-nak, mig a halakból eredőt májolajnak nevezik. A H.-t a tengeri
emlősök hájából és csontjaiból, a halaknak pedig főképen májából készítik. A
bálnák és fókák szalonnáját üstökben olvasztják ki, mig feldarabolt csontjaikat
hidraulikus sajtóval ellátott, alól kifolyással biró, erős vaskádakba rakják és
a zsirt kisajtolják. A kereskedelemben kétféle közönséges H.-t különböztetnek
meg és pedig sajtolatlan és sajtolt H.-t,az utóbbi olyan H., melyből lehütés
által szilárd zsirt választottak ki. Ezen váladékot bálnazsirnak v.
bálnafaggyunak is nevezik. A világossárga májolaj részint a halmájaknak
gőzfürdőn való melegítése közben folyik ki, részint forró vizgőznek a
felaprított májakra való behatása következtében válik ki (Gőzmájolaj). Ezen
világos májolaj leválasztása után a májaknak erősebb hevítése és kisajtolása
utján készítik a világosbarna májolajat. Ezen fajnak kilvasztása után kifőzés
által még barna májolajat kapnak. A májolajat a gadus-halfajok szolgáltatják. A
legjobb májolaj az u. n. csukamájolaj (l.o.) Még egy H.-faj kerül a
világpiacra, u. i. melyet egész halak v. halhulladékok kifőzése utján
készítenek. A közönséges H. főbb termeleő helyei New-Foundland, Grönland,
Norvégia ésAusztrália, mig a halmájolaj legnevezetesebb készítőtelepei Bergen
Norvégiában, New-Founlandban és Newhaven Skóciában. A H. fajok általános
fizikai és kémiai tulajdonságai, származottak legyenek akár tengeri emlősökből,
akár tengeri halakból, ugyanazok. A H. szine a viztiszta ésa sötétbarna
árnyalatok között változik, szaga és ize többé-kevésbé kellemetlen. Minél
kevesebb a szine, szaga, ize - annál értékesebb. A világos májolajat a
gyógyításnál, a sötétet a bőrgyártásnál hazsnálják fel. Az utóbbiból - olcsóbb
zsir hiján - régente szappant is főztek. A közönséges H.-t gyántaolaj- vagy
vazelinolaj-, a drágább májolajat pedig más tengeri állatokból olvasztott H.,
vazelinolaj- és növényolajokkal hamisítják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|