Hamburgi tyuk
Angolországban, a Németalföldön és Ény-i Németországban
elterjedt igen csinos, formás fajta, mely eleven, kitartó, jól tojó, de nem
kotlik. Tartása elegáns, deli, a parlagi tyuknál valamivel kisebb. A kakasok
súlya 1 3/4-2 1/2 kg., a jércéké 1 1/2- 1 /4 kg., a feketék valamivel
súlyosabbak. Feje hosszukás, kekeny, rózsa taraja elől széles, hátrafelé
keskenyedő, csőre rövid, keskeny, kékesszürke, szeme élénkpiros, vagyis
pirosbarna. Orcája fénylőpiros, a szem körül egyes finom tollakkal; sima
körkörös fülei fehérek. Törzse hengeres, arányos, karcsu. Melle gömbölyded,
háta egyenes, széles, középhosszu. Farka a kakasnál szépen kifejlett, formás
farktollakkal, a nősténynél összébbvonva. Lábszárai középmagasak, az ujjak
vékonyak, tollatlanok, kékesszürkék. Több szinváltozatban fordul elő; 1. fehér
husszinü lábszárakkal, Amerikában igen kedvelt; 2. fekete, mely spanyol vér
hozzákeverése utján létesült, zöldes féme zománccal; 3. ezüstsávos ezüstfehér
alapszinnel; 4. aranysávos, a kakasnál piros aranybarna, a jércénél
aranynarancs szinü alappal; 5. ezüstpettyes, sárgától mentes tiszta ezüstfehér
alapszinnel s gömbölyü, nagy petyekkel; 6. aranypettyes, pirosas aranybarna
alapszinnel s fekete pettyekkel. A fark egyszinü fekete, a nyaktollak feketén
sávosak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|