Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hamilkar... ----

Magyar Magyar Német Német
Hamilkar... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hamilkar

több nevezetes kartágói férfiu. Kiemelendők: 1. Hanno v. Mago fia, 480 Kr. e. esett el a Himera melletti csatában, melyben őt Felon legyőzte.

2. H. kartágói főparancsnok az első pún háboruban, először szerencsésen küzdött a rómaiak ellen a szárazföldön, 257. végig küzdött a tyndari hegyek mellett egy eldöntetlenül maradt csatát, 256-ban azonban elvesztette az Enomus melletti ütközetet, melyben ellenfelei Lucius Manlius Valso ésMarcus Atilius Regulus voltak. Egy évvel később Adys mellett ismétmegverték és Bostar nevü társvezérével együtt elfogták.

3. H. Barkas (a villám), apja a nagy Hannibalnak (l.o.) mint egészen fiatal ember, 247. főparancsnoka lett a kartágóiaknak az első pún háboruban. Eiokte hegyén (ma onte Pellergino) Panormus mellett (Palermo) teljes három évig megállotta a rómaiak rohamait. Később elfoglalta Eryx városát és a rómaiak két tábora közt, melyet a hasonnevü hegynek tetején és aljában ütöttek, kihuzta a háborut egészen 241-ig, amikor a rómaiak Gaius Lutatius Catulus alatt győztek és H. kénytelen volt békét kötni. Alig tért vissza hazájába, máris kitört a lázadó rabszolgák és zsoldosok háboruja, melyet három évi háboru után (241-238) vérbe fojtott. Kartágóban Hanno vezetése alatt erős ellenpárt alakulván ellene, hogy ezt megtörje s hazájának uj segélyforrásokat nyerjen, Spanyolországba ment, elfoglalta annak déli és nyugati részét, de 229. ugyanott el is esett.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is