Hárs vagy hárncsrészlet (növ., phloëma, liber, közbeszédben
szijjács) a fák és a cserjék kérgén belül következő, jobbadán vékony
szövetréteg, amelyet a fa évgyürüitől a lágy élőszövet, a fa elevenje (cambium)
választ el és amelet a többi szövettől határozottan hosszas-sejtü,
hajlékonyképződésü szövete különböztet meg. A növény-szövettan azonban nem
scsupán ezt a «lehántható» szövetrészt érti. H. alatt, hanem az edénynyalábnak
kifelé néző felét a belőle képződő elemekkel együtt. Amennyiben az egysziküek
edénynyalábjai külön-küloön vonulnak, háncsrészük is elszigetelt. A kétsziküeké
azonban henger-, (helyesebben) kúpalaku összefüggő palásttá forr egybe.
Keletkezésénél fogva háromféle szövetalakból épült föl. Ilyen: 1. a háncsrost,
amely a kemény H.-ot alkotja; 2. a háncsparenhima és 3. a beléje űágyazódott
rostáscsövek. Az utóbbi kettő együtt a lágy H. Ez vékonyfalu, gyengéd,
levessejtü, szorosan zárkózott szövet, minden sejtköz nélkül, amely a
levelekből az elkészült vegyületeket lé alakjában vezeti le és az elhasználás
helyeire szállítja szét. Ezzel az áramlással ellenkező irányu a fában
észlelhető, amely a gyökérből a levelekbe irányul. A lágy H. parenhimájába ágyazódott
rostáscsövek megnyult sejtekből ugy alakulnak, hogy a szomszéd tető- és
fenéklap nem vizenyősödik el, sőt inkább megkeményedik, de közben-közben
megvékonyodik, miáltal rosta-lyukakra emlékeztető átlátszó helyek keletkeznek.
Egyes növény megnyult sejtje éppen oldalt fejleszt ilyen rostáscsöveket,
amelyek ez esetben ferdén állanak. A kemény és a lágy H. némely növényben
lassan, másban hirtelen megy át egymásba. Ekkor hántható le szij módjára. A
kemény és a lágy H. némely növényben lassan, másban hirtelen megy át egymásba.
Ekkor hántható le szij módjára. A kemény háncs vézna, szivós, bár vastagfalu
sejtek, tudniillik a háncsrostok szövete.
Élettani feladata engedékenység a szél iránt. Amely
faháncsrostjai a lágy háncsban szórványosak, annak ágai törékenyek. Ez a
feladata érvényesül felhasználásában is, p. a csalánfélék, a len, az eperfa, a
papireperfa (Broussonetia papyrifera) háncsából fonalat fonnak. A H. lehántását
a tavaszi nedvemelkedés idején végzik s a kéregtől oly módon választják el,
hogy a megfelelő darabokat 6-8 héten át áztatják. Az ennek következtében
lesikló H. könnyen szalagokra hasítható, kötelekre, csutaknak vagy gyékénynek
feldolgozható. Leginkább Oroszország készít az utóbbiakból (rogozsa)
akárhányféle finomságut (évenkint vagy 14 millió darabot, amire 1 millió hársfa
kél el). Az orosz háncsbocskor fűzfáról való. A H.-kalap azonban nem H.-ból,
hanem faszalagból készül. H. néven a kertészek a pálmákhoz tartozó rafia
levélhámját értik. L. Edénynyaláb.
Forrás: Pallas Nagylexikon