Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
hanglemez platter
hanglemez record
hanglemez l... acoustic re...
hanglemezbo... sleeve
hanglemeztá... platter

Magyar Magyar Német Német
hanglemez Platte (e)
hanglemez Schallplatt...

Címszavak véletlenülLegújabb kommentekCímszó:
Tartalom:

hanglemez

Mechanikai vagy elektromechanikai hangrögzítéssel előállított hanghordozó. A hangfeljegyzést spirális alakú, folyamatos hangbarázda tartalmazza, amelynek oldalirányú kilengése a feljegyzett hang amplitúdójával arányos. Kizárólag mechanikai hangrögzítési eljárással készített hanglemeznél a visszajátszható hangerősség a hangbarázda oldalirányú kilengéseinek nagyságától függ. Szintén a barázda kilengéseinek nagysága szabja meg két barázda távolságát is. Adott hanglemez frekvenciájú hangképet tartalmazó barázda hullámhossza egyenesen arányos a hanglemez forgási sebességével. A rögzített hullámhossz viszont egy meghatározott érték alá nem csökkenhet, mert egyébként a hanglemezjátszó lejátszótűje már nem képes követni a barázda görbületeit. Ez a tény megszabja a hanglemez felvételi, ill. lejátszási percenkénti fordulatszámát. A régebbi hanglemezek fordulatszáma percenként 78, a barázdák menetemelkedése pedig 120...140 mm. A 78-as fordulatszámú hanglemezeket normál lemeznek nevezik, átmérőjük általában 25 cm, de ismeretesek kisebb és ennél nagyobb átmérőjű normál lemezek is. Az elektromechanikai hangrögzítés fejlesztésének eredménye a mikrobarázdás hanglemez, amely barázdáinak menetemelkedése csupán 10...14&&m. A mikrobarázdás hanglemezek fordulatszáma 33 1/3 vagy 45, percenként. Háromféle átmérőjű mikrobarázdás - használatos: 17 cm, 25 cm és 30 cm. A sztereofonikus hangközlés egyik hanghordozója szintén a hanglemez. A sztereo hanglemez alapvető jellemzői hasonlóak az itt leírt mikrobarázdás hanglemezéhez. A sztereo hangképet a hangbarázda két oldalfala tartalmazza. A modern mikrobarázdás sztereo -ek frekvenciasávja 50... 14 000 Hz, dinamikája 40...50 dB.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásSzóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:Wertikal (2013/12/02):

Kedves Sziszi ! A fenti cikkben benne van a válasz. Egyetlen barázda fut végig, kis menetemelkedésű csiga vonalban a hagyományos, -régrebben általánosan használt- bakelitlemezeken. Ha arra kíváncsi ez hány kör ír le egy lemezen, az függ attól, hogy nagy vagy kis lemez-e, illetve a rátett anyag mennyiségétől. De ha egy hatvan perces nagylemezt veszünk akkor a percenkénti fordulatszámból kiszámolható ami : 60x33.3=1998, plusz egy-két menet bevezető szakasz és pár menet kivezető, ami kb.: 2010-15 körüli. Üdv !


Sziszi (2013/12/02):

Hány barázda van egy analóg hanglemezen? Jó napot ! Ténylegez a kérdésem,ezen vitatkozunk már párnapja a haverokkal,esetleg lenne rá válasz. Köszönöm figyelmüket,és válaszukat.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is