Hangyafa
(növ., Ambauba, imbauba, ágyufa) a kenyérfafélék délamerikai
fája, törzse magas, gyürüs, s mint az ága is, odvas, üres: virga apró, füzéres.
A C. pelata L. 9-12 m. magas koronáját a vadgesztenyééhez hasonló nagy,
pajzsdad, kerekszivalaku, a visszáján molyhos, 7-9 karéjos levelek alkotják.
Ny.-India és Délamerika hegyi erdeiben terem. Nálunk az üvegház disze. Kérgével
cserzenek, hársa fonás-szövésre alkalmatos. Borizü gyümölcsét eszik, a lajhár
főleg ezzel táplálkozik. Üres féájában a hangya szivesen tanáyzik. A
benszülöttek ezzel gyujtanak tüzet, t. i. léket vágnak bele s azután a száraz
darabfát erősen, gyorsan belédörzsölik vagy a fűt a H. darabjához dörzsölik,
mig meg nem gyulad. A braziliai nép odvas fáját vizvezető esőnek és tutajnak
használja, mert nagyon könnyü.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|