Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hanno... ----

Magyar Magyar Német Német
Hanno... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hanno

több nevezetes kartágói férfiunak neve, jelesül:

1. H., tengerész hadvezér, aki Kr. e. 470. körülhajózta Afrika nyugati partvidékét és erről érctáblára vésett jelentést függesztett fel Baál templomában Kartágóban. E jelentés görög fordítása: Priplus, megjelent a görög földrajzi irók gyüjteményében (Geographi Graeci minores, kiadta Müller, Páris 1855), de külön is (Klugem Lipcse 1829). A Periplus szerint H. mindenfelé, amerre járt, kartágói gyarmatokat létesített, egészen a mai Sierra Leoneig.

2. H., Kr. e. 264. a kartagói hajóiraj vezére a Messanát ostromló rómaiak ellen, szerencsésen becsempészte katonáit a városba, utóbb árulás gyanujába keveredett, hazahivták, kivágezték.

3. H., Hannibal fia, Messana előtt vereséget szenvedett Appius Claudiustól.

4. H., Legismertebb, az u. n. «nagy» H., a kartágói konzervativ párt feje, eleinte Hamilcar barcasnak, majd Hannibalnak ellenlábasa. A rabszolgaháboruban olyan tehetelennek bizonyult, hogy a hadsereg eltávolítását követelte. Később Hannibal alatt a kartágói békepárt hive. Két más H. közül az egyik Hannibal elvezére a cannei csatában, a másik Szicilia parancsnoka Kr. e. 210.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is