Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
harcsa catfish
harcsa great cat-f...
harcsa sheatfish

Magyar Magyar Német Német
harcsa... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

harcsa

Latin neve: Silurus glanis

Német neve: Wels, Waller

Angol neve: Sheat fish

Népies nevei: Szürkeharcsa, Lesőharcsa, Harcsapurdé

Testét pikkelytelen bőr fedi, más halfajhoz viszonyítva aránytalan testalkatú. Feje a tetéhez viszonyítva igen nagy, szájában alul és felül, több sorban apró fogak taláhatók.

Szájszegletében egy pár hosszú bajusz van, alsó állkapcsán négy rövidebb és vékonyabb található.

Szeme kicsi, mellúszói erőteljesek, míg hátúszoja fejletlen, hasi úszója a farokúszóig nyúlik.

Színe szürke vagy barnás árnyalatú, hasa felé világosodó, oldala márványozott.

Előfordul Közép- és Észak- valamint Kelet-Európa vizeiben, a Keleti-tengerbe folyó vizekben, Nyugat-Ázsiában és a Kaszpi-tengerbe torkolló folyórendszerekben.

Hazánkban megtalálható a folyókban állóvizekben, de a nagyobb bányatavakba is telepítettek.

Oxigénszegény vizekben is megtalálható és a vízszennyezést is aránylag jól tűri. Főleg az iszapos aljú vizeket kedveli. Éjszakai ragadozó, napnyugta után keresi kisebb-nagyobb áldozatait /halak, békák, viziszárnyasok/.

A fogási tilalom: május 2-től június 14-ig a 80 cm-nél rövidebb harcsákra terjed ki, azonban a 40 cm-nél rövidebbet tilos kifogni illetve vissza kell engedni a vízbe.

A harcsa hazai halaink közül a legnagyobbra növő fajta. Jellemző méretei 20-50 kg között, a rekord példányok 100 kg körüliek, hosszúsága elérheti a 3-4 métert is.

Egyes szakirodalmak a harcsa maximális súlyát 250-300 kg-ban határozzák meg, míg hosszúságát 4-5 méterre teszik.

Magyarországon ezideig kifogott legnagyobb példány 95,8 kg és 238 cm hosszú volt.

Konyhai előkészítése: a harcsát alsó állkapcsánál fogva egy kampóra felakasztjuk. Éles késsel a fejcsont alatt körbevágjuk a bőrét, konyharuha segítségével a farok irányába lehúzzuk.

Hasát végbélnyílásától a kopoltyúig felvágjuk és belsőrészeit eltávolítjuk. A tejet, ikrát félre tesszük.

Tisztítás után a halat szárazra töröljük és a húst a csontokról lefejtjük. Csontját hallevesek, alaplevek készítésére felhasználhatjuk. A filéket szeleteljük vagy az étel jellegének megfelelő darabokra vágjuk.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is