Harmat
Ha a föld fölött elterülő levegő hőmérséklete a harmatpont
alá száll, akkor a benne foglalt párák vizcseppek alakjában lerakódnak a lehült
tárgyakra (utóbbiak megharmatosodnak). A H.-képződés leggyakoribb csendes
időben, csillagos éjjel, mert akkor a talaj hősugárzás okozta lehülése
jelentékeny és a különböző hőmérsékletü légrétegek keveredése csekély.
Növényekkel borított talajon a H.-képződés erősebb, valamint általában oly
tárgyakon, melyeknek hősugárzása nagyobb. Hogy a harmatosodás a legaslóbb
rétegekben megy végbe, azt gyakran tapasztalhatjuk, mert a pázsitos földet már
ellepi néha a H., midőn az 1-2 méterrel magasabban levő hőmérő, még a
harmatpont fölött van. Ilyen esetben ugyanis csak a földdel közvetlenül
érintkező légrétegből keletkezik a H. Szintugy dért találni gyakran a mezőn,
noha a hőmérő valamivel 0° fölött van. Természetesen a H. képződés annál
dusabb, minél nagyobb a levegő páratartalma; igy a tropusokban - hol a levegő
sok párát foglal magában - a H. igen tetemes. Sok esőtlen vidéken a H. a
növényzet fentartására felette fontos. Ujabb kisérletek azt látszanak igazolni,
hogy a H. egy része magának a talajnak a páráiból csapódik le. Szabadon kitett
csészéknél ugyanis alul volt a legtöbb H., mig az alája tett földdarabn
súlyveszteséget mutatott. A H. mérésére szolgáló műszer a drosométer. L. Dér.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|