Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hauszmann... ----

Magyar Magyar Német Német
Hauszmann... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hauszmann

1. Alajos, műépítő, szül. Budán 1847 jun. 9. Középiskoláit és a műegyetemet Budapesten elvégezvén, 1866-69. a berlini építészeti akadémián tanult, majd beutazta Olasz-, Francia- és Németországot. Hazatérve műegyetemi tanársegéd, majd 1872. rendes műegyetemi tanár lett. Egyike legtevékenyebb és legjelentékenyebb építőinknek; számos szép középületünk, magánház és villa az ő tervei szerint készült. Megemlítendők a következők, Budapesten: a Tüköry-palota, a New-York-palota, az V. ker. Markó-utcai reáliskola, a kir. tud. egyetemi törvényszéki orvostani intézet, az üllői-uti közkórház, az Erzsébet-kórház, az igazságügyi palota (kuria) a törvényszéki palota stb.; a vidéken: a zombori áll. gimnázium, a kolozsvári egyetem élettani, bonctani intézetei, a nyitramegyei közkórház stb. Ybl Miklós (l. o.) halála után őt hivták meg a magyar kir. palota építésének vezetésére. Számos izben nyert építési tervrajzaival pályadijat s több rendjel tulajdonosa.

2. H. Ferenc, orvos, szül. Horatitzban (Csehország) 1811 nov. 9., megh. Budapesten 1876 jun. 22. Bécsben végezvén tanulmányait, u. o. nyerte el a doktori oklevelet 1841. Hahneman irányának elveit elfogadva, 1844. gróf Batthyányi Lajos családjánál házi orvosi állást foglalt el (a házban lakott). 1871. a hasonszenvi kisérleti kórtan tanára lett a budapesti egyetemen. Utolsó nagy műve, amely 1872. Lipcsében jelent meg: Die Krankheitsursachen und Krankheitsbedingungen.

3. H. Sándor, építész, született Budán 1848 február 29-én. Szülőhelyén végezte el a gimnáziumot, aztán a bécsi iparművészeti akadémiában folytatta elméleti tanulásait; gyakorlati építészeti jártasságot pedig a m. tud. akadémia, a várbazár és a fővárosi vigadó építkezési munkálatainál szerzett. A nyolcvanas évek óta több országos és nagyobb fővárosi építkezésnél mint vállalkozó szerepelt. Ő építette többi közt a Ferenc-József lovassági- és a vadász-laktanyát, továbbá számos palotát és gyárépületet. Kőfaragói üzlete is van, melyet H., külföldön szerzett tapasztalatai értékesítésével, a leghiresebb kőfaragógyárak egyikévé emelt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is