Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hegedűs Tün... ----

Magyar Magyar Német Német
Hegedűs Tün... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hegedűs Tünde

Gyermekkorát művészet-közelben tölti, nagyapja és annak barátai festőművészek. A művészet családi hagyomány. A Ruzicskay Alkotóházban és a szarvasi Erzsébet-ligeti alkotótáborokban kapott művészeti irányítás mind mély nyomokat hagynak a szenzitív kislányon. Tanulja és műveli a művészetnek majdnem minden ágát (rajzol, fest, batikol, szavalóversenyek nyertese éveken keresztül, táncművészettel foglalkozik, irodalmi színpad és énekkar tagja, versenytáncos, stb.), képzőművészeti munkái közül már gyermekkorban több darabja iállításokon jelenik meg. 9 éves gyermekként alkotott vászonfestménye a Magyar Parlamentben került kiállításra.

A humán és reál területen is sikeres kislány az érettségi megszerzését követően mindkét irányba erős késztetést érezve egyidejűleg jelentkezik művészeti és mérnöki diploma megszerzését célzó felsőfokú iskolába. A számára erkölcsileg és érzelmileg meghatározó fontossággal bíró családja támogatásával az üzemmérnök, majd az okleveles mérnök diplomát szerzi meg. Később már vezető beosztású bankárként felsőfokú állami bankdiplomát nyeri el.

A bankári, pénzügyi világban is az "alkotás" vágya ösztönzi, amit a beruházások, projektek komplett pénzügyi irányításában, azok finanszírozásának kezelésében talál meg. A munkája során a banki ügyfélkörön belül a legnagyobbakkal dolgozik, nagyhitelekkel, konstrukciós finanszírozással, külföldi forrásokkal és minisztériumi támogatási rendszerekkel. Bankári hétköznapjai a művészet gyakorlásában teljesedik ki. 2000. évben megérik alkotó munkája önálló kiállításon való megjelenésre. Kilépve a külvilág elé az akril festményeivel és bronz kisplasztikáival, az alkotói munkája új ösztönzést nyer. Számos kiállításra hívják folyamatosan, különböző sajtókban folyamatosan foglalkoznak művészetével. Mind helyi és mind országos rádióban és televízióban riportra kérik fel, majd külföldi sajtóban, rádióban és televízióban is megjelenik.

A művészeti munkájában nem magányos, maga köré gyűjtve művész és művészetpártoló barátokat, túllépve a saját alkotói munkáján, a magyar kultúra erősítésén fáradozik. Közös tárlatokat szervez határon kívüli magyar művészbarátokkal, külföldi kiállításaira magyar művészbarátok alkotásait viszi magával társkiállítóként.

"... jól példázza azt, hogy miként válik eggyé egy női testben két lélek, a racionálisan gondolkodó élelmiszeripari mérnök-bankár, valamint a játékos, szárnyait bontogató "Homo ludens", az érzéki, képalkotó ember, az, aki belső késztetést érez érzelmei két- és háromdimenziós megjelenítésére. Fest, grafikát készít, kezei között terrakotta és bronz szobrok születnek..."

"...Műveinek legfőbb tárgya az ember, a "madonnai ihletésű" törékeny női test, mely kisplasztikáinak vissza-visszatérő alakja, kinek társa az előtűnő rózsacsokor, mely a hűség, szeretet, s a szenvedélyes szerelem földi szimbóluma. Képei szín és formagazdagok, mondanivalója emberközeliek..."

Alkotásai mind különböző magángyűjteményekbe kerülnek.

A festmények adatai:

Velencei maszkok3 - akril,vászon - 70x100cm
Velencei festő portré - akril,vászon - 50x40cm
Kockás ruhás - akril, vászon - 70x80 cm
Karneváli hegedűsök - akril,vászon - 70x50cm
Boldizsár - akril,vászon - 70x50cm

Hegedűs TündeHegedűs Tünde: BoldizsárHegedűs Tünde: Karneváli hegedűsökHegedűs Tünde: Kockás ruhásHegedűs Tünde: Velencei maszkok3Hegedűs Tünde: Velencei festő portré

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is