Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Henry... ----

Magyar Magyar Német Német
Henry... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Henry

1. Emil, francia anarkista, szül. Barcelonában 1872., kivégeztetett Párisban 1894 májusban. Atyja, H. Emil Fortune, az 1871. kommünnek volt tagja és annak leveretése után Spanyolországba szökött, hol mint kéneső-bányabérlő meggazdagodott. Családját mindazonáltal nyomorban hagyta hátra és igy két fiát Páris város költségén nevelték föl. Felserdülvén, mindakettő anarkista lett. H. 1894 febr. a Terminus kávéházba bombát dobott, mely több embernek halálát okozta. E miatt Ravachol és Vaillant sorsára itélték.

2. H. József, amerikai fizikus, szül. Albanyban (New-York állam) 1797 dec. 17., megh. 1878 máj. 13. Szülővárosában az akadémián a matematika tanárává lett 1826. Elektromagnetikai vizsgálatait 1827. kezdte. Az amerikaiak neki tulajdonítják a galván indukció felfedezését. Vizsgálataival a telegrafozás és az elektromágneses uton való erőátvitel lehetőségét iparkodott kimutatni. 1832. a princetoni kollégiumba New-Yerseybe hivták meg tanárnak, 1837. nagyobb tanulmányutat tett Európába. 1846. a Smithsonian Institution titkárává választották, s ezen minőségben szerkesztette a hires évi reportokat. 1849. az amerikai tudományos társulat elnökévé lett, 1869. az amerikai akadémia elnökévé; 1871 óta a világító tornyok osztályának vezetője volt. H. művei közül említjük: Contributions to electricity and magnetism (1839).

3. H. Pál, szül Nancyban 1848 aug. 18 és H. Prosper, szül. u. o. 1849 dec. 10., francia csillagász testvérpár. Chacornac halála után a párisi csillagvizsgáló őket bizta meg amannak csillagászati térképei elkészítésével. E munka végzésénél a H.-k a fotográfiát használták. Az ehhez szükséges eszközöket önmaguk készítették. Az ég fényképezése módját sokban tőkéletesítették és az állócsillagos ég fotográfiai felvételeinek kivihetősége is nagyot haldt az ő munkájuk révén. Csillagászati térképeik készítésénél számos kis bolygót és üstököst fedeztek fel.

4. H. Patrick, északamerikai államférfi, szül. Studleyben (Virginia) 1736 máj. 29., megh. Red-Hillben 1797 jun. 6. A kereskedelmi pályát, amelyen működött, jogi tanulmányokkal váltotta fel. 1765. Virginia képviselője volt a tartományi gyülésen és az angol bélyegadó ellen javaslatot terjesztett be, ami népszerüvé tette. Az 1774. filadelfiai kongresszusba is választották, 1775. fogva pedig előbb Virginia parancsnoka, később kormányzója volt. Ebben az állásban nagy szolgálatott tett hazájának az alkotmány megerősítése körül. A kitünő szónok, az éleseszü, s bátor államférfiu népszerüségét mutatja, hogy a választásoknál ismételve feléje fordult a bizalom. 1786. rövid időre visszatért az ügyvédi pályára, nemsokára azonban tagja lett ama kongresszusnak, mely a szövetséges államok alkotmányos szervezetét kidolgozta. 1794. visszavonult a közügyektől. V. ö. Wirt, Life of F. H. (Filadelfia 1817).

5. H. Sándor, szül Edinburgban 1818, megh. u. o. 1894 febr. Mint feltaláló tette nevét ismeretessé; ő a Henry-fegyver feltalálója.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is