Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hideg étele... ----

Magyar Magyar Német Német
Hideg étele... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hideg ételek zöldsékfélékből

A zöldségek szervezetünk számára elengedhetelen védő- és tápanyagokat tartalmaznak. Kedvezően befolyásolják az emésztés folyamatát. Az egyébb nyersanyagokkal kiegészítve komplett ételeket készíthetünk belőlük. A zöldségek kiválasztásakor törekedjünk a friss, zsenge sérülésmentes nyersanyagok szedésére, vásárlására.
Lehetőség szerint csak közvetlenül a felhasználás illetve a fogyasztás előtt tisztítsuk, daraboljuk, mivel a levegő oxigénje a vitamin és ásványianyag tartalmukat bontja, oxidálja. Feleslegesen ne áztassuk a zöldségeket, mert ezzel is a tápanyagtartalmukat csökkenjük. Egyes zöldségféléket főzéssel készítünk a könnyebb emészthetőség érdekében, ezek főzőlevét ne öntsük ki, mert értékes anyagokat tartalmaznak, más ételek készítésénél felhasználhatjuk.
A zöldségfélék egyes fajtáinál a színanyagok megörzése érdekében valamilyen savas anyagot /citromlé, ecet/ adjunk a főzőléhez, ezzel közömbösítjük a mésztartalmú csapvíz lugosságát, a zöldségek megtartják üde színűket. Felsorolásunk a gyakrabban használt fajtákat tartalmazza, azok előkészítését és a felhasználhatóságukát.
A hideg zöldségételek készítésénél törekedjünk arra, hogy azok jellegüket megtartsák. Ízesítésnél legyünk mértéktartóak, a fűszereket úgy válogassuk össze, hogy azok a zöldségek aromáját ne nyomják el.
Mindig csak annyi hideg zöldségételt készítsünk, amennyit tálalásra szánunk, mert hosszabb idejű tárolásnál beszáradnak, minőségük romlik.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is