Hideg ételek zöldsékfélékből
A zöldségek szervezetünk számára elengedhetelen
védő- és tápanyagokat tartalmaznak. Kedvezően
befolyásolják az emésztés folyamatát. Az egyébb
nyersanyagokkal kiegészítve komplett ételeket
készíthetünk belőlük.
A zöldségek kiválasztásakor törekedjünk a friss,
zsenge sérülésmentes nyersanyagok szedésére,
vásárlására.
Lehetőség szerint csak közvetlenül a felhasználás
illetve a fogyasztás előtt tisztítsuk, daraboljuk, mivel
a levegő oxigénje a vitamin és ásványianyag
tartalmukat bontja, oxidálja.
Feleslegesen ne áztassuk a zöldségeket, mert
ezzel is a tápanyagtartalmukat csökkenjük.
Egyes zöldségféléket főzéssel készítünk a
könnyebb emészthetőség érdekében,
ezek főzőlevét ne öntsük ki, mert értékes anyagokat
tartalmaznak, más ételek készítésénél
felhasználhatjuk.
A zöldségfélék egyes fajtáinál a színanyagok
megörzése érdekében valamilyen savas anyagot
/citromlé, ecet/ adjunk a főzőléhez, ezzel
közömbösítjük a mésztartalmú csapvíz lugosságát,
a zöldségek megtartják üde színűket.
Felsorolásunk a gyakrabban használt fajtákat
tartalmazza, azok előkészítését és a
felhasználhatóságukát.
A hideg zöldségételek készítésénél törekedjünk
arra, hogy azok jellegüket megtartsák. Ízesítésnél
legyünk mértéktartóak, a fűszereket úgy válogassuk
össze, hogy azok a zöldségek aromáját ne nyomják
el.
Mindig csak annyi hideg zöldségételt készítsünk,
amennyit tálalásra szánunk, mert hosszabb idejű
tárolásnál beszáradnak, minőségük romlik.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|