Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hidegfront... ----

Magyar Magyar Német Német
Hidegfront... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hidegfront

Általában elmondható, hogy a frontfelületek mentén az időjárási elemeknek (hőmérséklet, nedvesség, légnyomás, szélsebesség, szélirány, stb.) ugrásszerű változásuk van. A hidegfront esetén a front előtt meleg, mögötte hideg levegő halmozódik fel. A hidegfrontok a legmarkánsabbak a frontok közül. Általában előttük élénk, erős délnyugati szél fúj (a Kárpát-medencében), mögöttük jobbra fordulva a szél a talajon erős, vagy viharos északnyugati szél támad.
A hidegfrontok két fő típusa különböztethető meg attól függően, hogy a frontvonalra merőleges szélkomponensek milyen erősségűek. A két típus között természetesen átmenetek is vannak.

Eszerint beszélhetünk elsőfajú hidegfrontról, ami gyakorlatilag fordított melegfrontként működik, itt a fontvonal felett nagy magasságokig feláramlás zajlik, a frontra merőleges szélkomponens pedig a magassággal csökken. Ezen front típus általában messze van a ciklon középponttól és sokszor inkább párhuzamos mint merőleges az izobárokkal,. A fentebb említett szélviszonyok miatt a csapadékot adó felhőzet a fronton, illetve a front mögött jelenik meg. Ezen fronttípus lassan, gyakran hullámot vetve helyeződik át. A front mögött az alsó légrétegekben az érkező hidegebb levegő, illetve a hulló csapadék okozta párolgás miatt lehűlés és látás-romlás következik be. A fronttól csak bizonyos távolságban kezd javulni a látás, illetve csökken a felhőzet. A front mögötti felhőzetet időnként cirrus ernyő zárja, amely a jet környékén helyezkedik el. A frontálzóna legalsó része általában meredek, ezért ha labilis a légkör (lásd labilitás), zivatarok is kialakulhatnak, mielőtt az egyenletes csapadék megkezdődne.

Elsőfajú hidegfront jellemzői összefoglalva:
- Talajszél: Markáns jobbra történő szélfordulás a front átvonultával, általában dny-ból ény-ba. Az átvonulásnál a lökéses szél gyakran erős vagy viharos erejű, amely a front mögött lecsillapodik. A ciklon magja közelében kevésbé kifejezett a szélfordulás.
- Nyomástendencia: A front előtt legtöbbször nyomássüllyedés, mögötte különböző erősségű emelkedés. A ciklon magja közelében azonban a front mögött is gyenge nyomáscsökkenés lehet.
- Hőmérséklet: Általában markáns hőmérséklet csökkenés a front előtti értékekhez képest. A front előtti értékek azonban napszak és évszak függőek, így a változás is eltérő lehet.
- Harmatpont: A front mögött a hulló csapadék miatt csak lassan csökken, a front előtt pedig hőmérséklethez hasonlóan napszak és évszak függő.
- Látás: Határozott látásromlás a front mögött (csapadék következtében), majd csak a fronttól messze javul a látás.

Másodfajú hidegfront esetén a frontra merőleges szélkomponens nő a magassággal, így ezen front gyorsan helyeződik át és a csapadékrendszere teljes egészében a hidegfront előtt, a mozgás irányába helyezkedik el. Ezen fronttípus általában a ciklonközéppont közelében hózódik és merőleges az izobárokra. A front mögött nagyobb magasságokban a hideg levegő leáramlik, ami kiszáradáshoz vezet a troposzféra középszintjein, mindez a front fölött középszinteken inverziót is okozhat.

Másodfajú hidegfront jellemzői összefoglalva:
- Talajszél: Markáns jobbra történő szélfordulás a front átvonultával, általában dny-ból ény-ba. Az átvonulásnál a lökéses szél gyakran erős vagy viharos erejű, amely a front mögött tartósan, akár napokig is megmaradhat. A ciklon magja közelében kevésbé kifejezett a szélfordulás.
- Nyomástendencia: A front előtt legtöbbször nyomássüllyedés, mögötte különböző erősségű emelkedés. A ciklon magja közelében azonban a front mögött is gyenge nyomáscsökkenés lehet.
- Hőmérséklet: A front előtt a csapadék révén előfordulhat hőmérséklet csökkenés, mögötte pedig az erős leszálló légmozgások következtében gyakran kis mértékű a hőmérséklet csökkenés, majd csak a fronttól távolabb történik meg a jelentősebb lehűlés. A hideg levegő sokszor több hullámban, ún. másodlagos hidegfront(ok) formájában érkezik. Télen inverziós helyzetekben ezen típusok minden esetben felszakíthatják a hideg párnát, megszüntethetik az inverziót, kisöpörhetik a Kárpát-medencében megült hideg, párás levegőt, amely erőteljes hőmérséklet emelkedéshez is vezethet. Ilyen esetben álcázott vagy álhidegfrontról beszélünk. Az elsőfajú hidegfrontok általában nem, vagy ritkábban szüntetik meg a hidegpárnát, azaz ritkábban van annyi energiájuk, hogy kisöpörjék a medencében megült hideglevegőt.
- Harmatpont: A front mögött általában erőteljes harmatpontcsökkenés.
- Látás: Nagyon határozott látásjavulás.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is