Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Hilarius... ----

Magyar Magyar Német Német
Hilarius... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Hilarius

l. arlesi püspök, szül. 403 körül, megh. 449. 429-től Arles püspökévé választották. Székesegyházában kongregációba egyesítette papságát.

2. H., szent, pápa, szül. Szardinia szigetén, Zozimus és Leo pápa alatt archidiakonus volt. Leo 449. az efezusi zsinatra küldötte követségbe, ahol a pápa ellenfelei börtönbe vetették. 461 nov. Leo utóda lőn a pápai trónon és nagy buzgalmat fejtett ki az egyházi fegyelem fentartása körül, különosen a 465. tartott zsinaton. Ő rendelte el a lateráni bazilikában a két könyvtárnak felállítását.

3. H., szent, poitiersi püspök, szül. Poitiersben 300 körül, megh. 368 jan. 13., szülői előkelő pogányok voltak. Tanulmányai közben kétség támadt lelkében és a kereszténységben keresett megnyugvást. A IV. sz. közepe felé a püspöki székre emelkedett. Az arianusoknak hatalmas ellensége és ostora volt. Constantiusnak szmére lobbantotta arianizmusát, aki számüzetéssel büntette. Számüzetése alatt, melyet Frigiában töltött, irta a zsinatokról (De synodis, sive de fide Orientalium) cimü munkáját, védiratát (Apologia ad reprehensores libri Synodis responsa), továbbá a következőket: Libri duedecim de Trinitate, sive de Fide. Számüzetése alatt sem szünt meg az arianusok ellen küzdeni. Négy évi számüzetése után visszanyerte szabadságát, hogy folytassa küzdelmeit. Munkáit először Erasmus adta ki (Basel 1523). Legjobb kiadása 1693-ból való (Páris). (Kiadta Maffei Scipio is Veronában 1630.)

4. H., teologus és diplomata, szül. Leitmeritzben 1413., megh. 1468 dec. 31. A teologiát végezte és 1462. kanonokká lett Krumauban. Midőn Podiebrad György és a pápa között viszályra került, H. erélyesen megtámadta a huszita teologusokat, nevezetesen Rakiczanát és a király jelenlétében is védelmére kelt II. Pál pápának. 1467 óta a pápai nuncius oldalán a katolikus ligát szervezte Csehországban és Hunyady Mátyás királyunkat is iparkodott megnyerni a pápa által neki szánt szerep elvállalására. Midőn 1468 tavaszán Rómából visszatért, Mátyás királlyal a trebi?i táborban (Morvaország) személyesen értekezett a keresztes hadjárat ügyében s azután kibontá a keresztes hadjárat zászlaját. A husziták állítólag megmérgezték.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is